ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Σπάστε το ρόδι...να βρείτε την υγειά σας

 
Σίγουρα έχει την τιμητική του τις τελευταίες ημέρες κάθε χρονιάς, με αποκορύφωμα το βράδυ της παραμονής, όπου βρίσκεται έτοιμο στην εξώπορτα για να το σπάσει αυτός που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι. Η ροδιά είναι δένδρο διαδεδομένο τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στην Ασία. Ο καρπός της σχετίζεται με πλήθος δοξασιών και συμβολισμών στην Ελληνική αλλά και στην Ασιατική μυθολογία. Το ρόδι ήταν σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι.


Σήμερα το ρόδι θεωρείται σύμβολο καλής τύχης, αφού οι ζουμερές, τραγανές και κατακόκκινες ρώγες του συμβολίζουν τις χαρούμενες και ευλογημένες μέρες του νέου έτους αλλά και το πλήθος τους, τα χρήματα που περιμένει ο ιδιοκτήτης να μπουν στο σπίτι τη νέα χρονιά.

Πέρα από τους συμβολισμούς, το ρόδι είναι εξαιρετικά χρήσιμο φρούτο, από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ. Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου. Η αναλογία αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού υψηλές ποσότητες νατρίου σε συνδυασμό με χαμηλές καλίου σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Το ρόδι επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α.

Ο χυμός του, που είναι εξίσου πλούσιος στα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, συνιστάται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Εξάλλου συμβάλλει στην πλήρωση των αποθεμάτων καλίου στον οργανισμό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για δυσάρεστες καταστάσεις όπως κράμπες ή σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του ασκούμενου.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να … σπάμε το ρόδι μόνο κάθε Πρωτοχρονιά. Αν και μάλλον αδικημένο σε σχέση με άλλα φρούτα μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα κάθε στιγμή. Ίσως δεν είναι τυχαία τόσες χιλιάδες χρόνια, σύμβολο καλής τύχης και γονιμότητας.


Πηγές: www.nutrimed.gr
 ΑΠΟ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.