ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Lloyd`s: 12 Έλληνες στους Top 100 της ναυτιλίας για το 2011


Τα ονόματα 12 Ελλήνων, 11 εφοπλιστών και ενός καθηγητή στο Σίτι φιγουράρουν στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους της ναυτιλίας που εκδίδει κάθε χρόνο η Lloyd`s List.

Στην πρώτη δεκάδα μάλιστα υπάρχουν δύο Ελληνες εφοπλιστές. Στην έβδομη θέση ο Γιώργος Οικονόμου της Dryships (φωτό), ο οποίος σε χρονιά μεγάλης κρίσης επέκτεινε τις δραστηριότητές του στη ναυτιλία, όπως αναφέρει η Lloyds, και στην ένατη ο Γιάννης Αγγελικούσης του ναυτιλιακού ομίλου Αγγελικούση, που τα πλοία του αποτελούν περίπου το 20% του υπό ελληνική σημαία στόλου σε χωρητικότητα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Στην 23 θέση είναι η Αγγελική Φράγκου με τη Navios και στην32η ο Πήτερ Λιβανός με τη Ceres Shipping. Στην55η ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Σπύρος Πολέμης και στην56η ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης.

Στην 59η θέση βρίσκεται ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος με την Costamare, στην 64 ο Βίκτωρ Ρέστης του ομίλου Ρέστη και στην 65η ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος.

Επίσης ο Βαγγέλς Μαρινάκης της Capital Maritime βρίσκεται στην 84η θέση, ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος της Empirikos Shipbrikers στην 89η ο Πήτερ Γεωργιόπουλος της General Maritime στην 91η και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Χαράλαμπος Φαφαλιός στην 95η θέση της «χρυσής» λίστας της παγκόσμιας ναυτιλίας για το 2011.


ΑΠΟ http://www.pelop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: