ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Προειδοποιητική απεργία των φαρμακοποιών την Τετάρτη

Αθήνα
Μέσα στην εβδομάδα, μετά την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η διοίκηση της Επιχείρησης ζητεί αυξήσεις τουλάχιστον 15%, καθώς, όπως λέει, διαφορετικά η ΔΕΗ θα περάσει σε ζημίες και δεν θα μπορεί να κάνει επενδύσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πιεσθεί
περαιτέρω, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα που θα προκύψουν από την αποκρατικοποίηση της.

Στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, τονίζει ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των μέσων εσόδων της Επιχείρησης τουλάχιστον κατά 15% για το 2012 ώστε να είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται τα τοκοχρεολύσια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να πληρώσει εντός του 2012.
Επιπλέον, υπάρχουν 700 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 880 εκατ. ευρώ, στα 5,09 δισ. ευρώ), λόγω των αυξημένων δαπανών για καύσιμα και των επιβαρύνσεων από τη φορολογία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να προσανατολίζεται σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% με 12%, αν και δεν αποκλέίεται τελικώς να συμφωνήσει στο 15%.

Σημειώνεται ότι αν εγκριθεί η πρότση της ΡΑΕ για εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, τότε θα γίνουν δύο αυξήσεις, μία τον Ιανουάριο και άλλη μία τον Ιούλιο.
Newsroom ΔΟΛ

ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: