ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Κοντά στο «σωματίδιο του Θεού» το Cern

Οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν «σημάδια» ύπαρξης του μποζoνίου του Higgs, χωρίς ωστόσο να μιλούν ακόμη για «ανακάλυψη». Εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι ότι ο γρίφος θα λυθεί εντός του 2012.

Η Φαμπιόλα Τζιανότι, η επικεφαλής επιστήμονας του πειράματος ATLAS (ένα από τα δυο πειράματα στα πλαίσια των οποίων αναζητείται το μποζόνιο) είπε ότι το «σήμα» επικεντρώνεται στα 125 GeV (Giga electron volts). Οι κρίσιμες περιοχές είναι τα 116-130 GeV για το ATLAS και τα 115-127 GeV για το CMS.

«Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το μποζόνιο του Higgs να βρίσκεται εδώ» δήλωσε η επιστήμονας προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες και περισσότερα στοιχεία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι συναρπαστικοί…Δεν ξέρω ποια θα είναι τα συμπεράσματα...Μπορούμε να αναμένουμε λύση του γρίφου εντός του 2012».
Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γκουίντο Τονέλι, εκπρόσωπος του δεύτερου πειράματος (CMS).
Θεωρητικά, το μποζόνιο του Higgs είναι αυτό που δίνει μάζα σε όλα τα άλλα θεμελιώδη σωματίδια και θεωρείται ο «χαμένος κρίκος» στο Καθιερωμένο Μοντέλο (Standard Model) της Φυσικής.
Αν και η ανακάλυψή του θα ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 60 ετών, τα αποτελέσματα των πειραμάτων στο CERN θα μπορούσαν επίσης να δείξουν ότι το μποζόνιο του Higgs- «το φυλλάδιο οδηγιών» για την αλληλεπίδραση των σωματιδίων- δεν υφίσταται, κάτι που θα μεταφραζόταν σε πιθανή αναθεώρηση του Καθιερωμένου Μοντέλου.

«Το σωματίδιο του Θεού»
  • Το μποζόνιο του Higgs είναι ένα υπο-ατομικό σωματίδιο που πιστεύεται ότι υπάρχει, ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
  • Είχε προταθεί το 1964 από έξι φυσικούς- μεταξύ των οποίων και ο Πίτερ Χιγκς (Higgs)- ως ένας «μηχανισμός» βάσει του οποίου εξηγείται η μάζα.
  • Είναι ο «χαμένος κρίκος» του Καθιερωμένου Μοντέλου (Standard Model) της Φυσικής, που εξηγεί πως αλληλεπιδρούν τα σωματίδια.
Πηγές: Cern, Reuters, BBC
 ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: