ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αρχ. Ολυμπία: Κατολίσθηση σε τούνελ


Το πρόβλημα των κατολισθήσεων στην έξοδο του τούνελ «Εκεχειρία» της Περιμετρικής οδού της Αρχαίας Ολυμπίας «ξύπνησε» με τις πρώτες βροχές. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από την περιοχή, αφού οι λάσπες είναι εύκολο να προκαλέσουν εκτροπή των οχημάτων από την πορεία τους.
Ένα έργο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ και παραδόθηκε προς χρήση στους πολίτες της Ηλείας και τους επισκέπτες ? διερχόμενος πριν 8 περίπου χρόνια, ακόμα δεν έχει παραδοθεί, τυπικά, από την κατασκευάστρια εταιρία στην ΔΕΣΕ Πατρών, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην γίνονται συντηρήσεις αλλά πλέον να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για τα οποία κανένας δεν παίρνει την ευθύνη.
Το πρόβλημα
Τα σαθρά εδάφη της περιοχής, υποχωρούν με τις πρώτες βροχές και στην έξοδο του τούνελ «Εκεχειρία», με κατεύθυνση από Κοσκινά προς Λιναριά, ένας τεράστιος όγκος λάσπης που έχει
καταλήξει στον δρόμο, εγκυμονεί καθημερινά σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. «Το πρόβλημα είναι γνωστό και αναμενόμενο. Εμείς έχουμε κατ? επανάληψη απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία η οποία λέει ότι δεν έχει παραλάβει το έργο με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει καμία μέριμνα για το κατολισθητικό φαινόμενο», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος.

Νάνσυ Σπυροπούλου
(n_spyropoulou@yahoo.gr)
 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: