ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

"Το Βήμα" για το διπλό φονικό: Αποκλείεται βεντέτα, μυρίζουν ναρκωτικά

«Ο αδελφός μας, αλλά και η οικογένειά μας γενικά, δεν είχε εμπλακεί σε κάποια αλβανική βεντέτα. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιες συναλλαγές ή δοσοληψίες μπορεί να είχε ο συγγενής μας στην περιοχή της Καλαμάτας». Αυτό κατέθεσαν τα δύο αδέλφια του 35χρονου Αλβανού Φιλίπ Μεσάι, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ πριν από μία εβδομάδα μαζί με τον 2χρονο γιο του, Κέρι. Μετά από αυτή την κατάθεση, οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό του δράστη  στρέφονται στις δοσοληψίες που είχε το θύμα στη Μεσσηνία με ντόπιους και αλλοδαπούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην ιστοσελίδα  "Το Βήμα": «Η άποψη που επικρατεί στους ερευνητές της υπόθεσης είναι ότι η άγρια δολοφονία πατέρα και γιου σχετίζεται πιθανότατα με υπόθεση ναρκωτικών. Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί και άλλα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν, πάντως, στη διάθεσή τους τα στοιχεία των κλήσεων που πραγματοποίησε από το κινητό του τηλέφωνο ο 35χρονος, αλλά και κάποιες πρώτες ενδείξεις για την ταυτότητα του προσώπου που φαίνεται να τον προσκάλεσε στο μοιραίο ραντεβού.
Σύμφωνα με ορισμένες άλλες μαρτυρίες που εξετάζονται -με ιδιαίτερη προσοχή, όπως λένε οι αξιωματικοί- "ο 35χρονος ίσως είχε δοσοληψίες με εμπόρους ναρκωτικών που φέρεται να ήσαν... θυμωμένοι από κάποια πρόσφατη συναλλαγή τους". Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Μεσάι είχε μεγάλη οικονομική άνεση. Οπως λένε, "είχε ένα παλιό αυτοκίνητο, ζούσε σχετικά φτωχικά και δεν φαίνεται να διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά".
Τις τελευταίες ημέρες πριν από το άγριο φονικό, είχαν έρθει από την Αλβανία η γυναίκα του και ο 2χρονος γιος του και έμεναν στην Κυπαρισσία, όπου εργάζονταν στο μάζεμα της ελιάς. Το απόγευμα της Τρίτης ο Φιλίπ Μεσάι δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο που του ζήτησε να τον συναντήσει στην περιοχή της Καλαμάτας. Στη μοιραία συνάντηση είχε πάρει μαζί και τον τρίχρονο γιο του.
Η γυναίκα του κατέθεσε ότι ο 35χρονος ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος τις τελευταίες ημέρες, χωρίς όμως να εξηγήσει τον λόγο και τι μπορεί να φοβόταν».
Ο 35χρονος Φιλίπ Μεσάι είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από 17 χρόνια και ζούσε στο Πλατύ. Σε γειτονική περιοχή ζούσαν και δύο από τα αδέλφια του, που κατέθεσαν στην ΕΛΑΣ. Η σύζυγός του και τα 4 παιδιά του ζούσαν στην πόλη Κούξι στη Βόρεια Αλβανία, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια, και έρχονταν ανά περιόδους στη χώρα μας - ενώ και ο Μεσάι πήγαινε κάποιες φορές στην Αλβανία. Εργαζόταν περιστασιακά σε διάφορες δουλειές ως οικοδόμος, ελαιοχρωματιστής, αλλά και ως φροντιστής αλόγων που συμμετείχαν στους τοπικούς αγώνες ή χρησιμοποιούνταν για ιππασία ιδιωτών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, «είχε ορισμένες περίεργες συναντήσεις με άτομα που τον επισκέπτονταν στο χωριό και τα οποία δεν διέμεναν στην περιοχή. Ακολούθως αυτά τα μυστηριώδη πρόσωπα εξαφανίζονταν».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: