ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Εράνη: Με τη σκέψη στο Διαγόρα - Ο καλύτερος τάπητας στη Μεσσηνία!

Με την σκέψη στραμμένη στον Κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με το Διαγόρα, συνεχίζει η Εράνη την προετοιμασία της. Στη διάθεση του προπονητή Νίκου Κακαλέτρη βρίσκονται όλοι οι ποδοσφαιριστές, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα από τραυματισμούς. 

Βέβαια από το Κυριακάτικο παιχνίδι θα απουσιάσει ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος εκτίει τη δεύτερη αγωνιστική της τιμωρίας του.
 
Σύντομη αναφορά στο νικηφόρο παιχνίδι με τον Α.Ο. Εικοσμίας έκανε ο κ. Κακαλέτρης: 
«Σίγουρα ήταν δίκαιη η επικράτησή μας. Στην αρχή μέχρι να μπούμε στο ρυθμό του παιχνιδιού δυσκολευτήκαμε. Όμως μετά με ξεκάθαρο στόχο και πλάνο καταφέραμε να φτάσουμε δίκαια στην επικράτηση»

Ο προπονητής της Εράνης σχολιάζοντας πώς βλέπει τη συνέχεια για την ομάδα, δήλωσε: 
«Ο καιρός λειτουργεί υπέρ μας γιατί με τα παιχνίδια βελτιώνομαστε. Είναι σύμμαχός μας, ενόψει της συνέχειας όπου σίγουρα θα παρουσιαζόμαστε όλο και καλύτεροι»


Οι προπονήσεις για το ματς με τον Διαγόρα Βραχνέικων θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο.

Ο καλύτερος τάπητας στη Μεσσηνία...
Μακράν το καλύτερο γήπεδο στη Μεσσηνία από άποψης αγωνιστικού χώρου είναι αυτό της Εράνης. Ο χλοοτάπητας στο παλιό γήπεδο των Φιλιατρών βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και προσφέρεται για να παιχθεί καλό ποδόσφαιρο.
 

Κάτι που φυσικά ευνοεί την Εράνη που είναι μία ποιοτική ομάδα, με πολλούς τεχνίτες παίκτες.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρόεδρο της ομάδας Βαγγέλη Σταθόπουλο που είναι γεωπόνος στο επάγγελμα και υπό τις οδηγίες του γίνονται όλες οι εργασίες στο χορτάρι. 

Κ. Ηλ.
ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: