ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η προσφορά είναι στο αίμα μας (20.11.2011)



H φιλοσοφία του Δικτύου Αφύπνισης Πολιτών περιλαμβάνει την επανάληψη δράσεων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να πετύχει τους στόχους του.
Επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και σε αγαστή συνεργασία με τη Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αμαλιάδας το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών διοργανώνει τη 2η εθελοντική Αιμοδοσία του την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 από τις 09.30-13.30 στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας (ισόγειο) όπου θα βρίσκεται εγκατεστημένη η κινητή μονάδα.
Καλούμε όλους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή καθώς η ζήτηση για φιάλες αίματος υπερκαλύπτει την προσφορά μεταφέροντας παράλληλα ένα μήνυμα ζωής στην τοπική κοινωνία.

Πληροφορίες για την αιμοδοσία


ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ:

1. Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977
2. Όποιος έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς την συστηματική χρήση προφυλακτικών μέτρων την τελευταία δεκαετία. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ:
1. Μπορεί να δώσει αίμα κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας 18-65 ετών. Ηλικίες 17-18 γίνονται δεκτές με γραπτή συγκατάθεση γονέων/κηδεμόνων
2. Να είναι ξεκούραστος και ήρεμος πριν την αιμοληψία
3. Να έχει κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ (>6 ώρες)
4. Να έχει φάει ελαφρύ πρωινό ή αν αιμοδοτήσει απόγευμα να έχουν περάσει 3 ώρες από το γεύμα του
5. Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
6. Να έχουν περάσει για τους άνδρες 3 μήνες από την τελευταία φορά που αιμοδότησαν και για τις γυναίκες 4 μήνες.
7. Να μην έχουν κάνει τους τελευταίους 4 μήνες τατουάζ, τοποθέτηση κοσμημάτων δια αιχμηρού οργάνου, ράμματα

Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά. Όσοι διαθέτουν κάρτα αιμοδότη να την έχουν μαζί τους.
Σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα (Ν3528/2007 ΦΕΚ 26 τΑ) παράφραφος 5 του άρθρου 50 ο δημόσιος υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας με πλήρεις αποδοχές δυο (2) ημερών.
* Οι πληροφορίες που αναφέρουμε σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να μπορεί να είναι αιμοδότης προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλλεγύης.

πηγή: www.citizenalertnetwork.gr/
ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...