ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών: Αγωνία για το μέλλον του Συλλόγου

Συνάντηση - συζήτηση είχαν οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Τετάρτη το βράδυ στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. 

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν οι ανησυχίες για το μέλλον του συλλόγου και η από κοινού προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.
Η πρόεδρος των Φιλοπροόδων Βιβή Παντελάκη έκανε αναφορά στις δραστηριότητες και τις οικονομικές ανάγκες του συλλόγου αλλά και στις πηγές χρηματοδότησης. Τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Παγάνης τόνισαν τη ραγδαία μείωση των εσόδων τα τελευταία χρόνια. 

Σημείωσαν μάλιστα ότι έσοδα που έρχονταν παλαιότερα από το δήμο, είτε με τη μορφή επιχορήγησης είτε με τη μορφή αμοιβών λόγω υπηρεσιών που προσέφερε ο σύλλογος, δεν είναι δυνατόν πλέον να υπάρξουν, λόγω νομικών κωλυμάτων.
Οι επικεφαλής του συλλόγου επεσήμαναν ακόμα ότι η ύφεση μπορεί να το οδηγήσει το σύλλογο σε εσωστρέφεια και άρνηση των ανθρώπων να ασχοληθούν με τη διαχείρισή του - οπότε η συνέχιση της λειτουργίας του είναι αμφίβολη με τη μορφή που έχει σήμερα και πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι χρηματοδότησης. 

«Ο σύλλογος είναι μια βαριά κληρονομιά για τους Φιλιατρινούς και είναι ευθύνη όλων μας να τον διατηρήσουμε», τόνισαν.
Το λόγο πήραν όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι, με πρώτο το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια. Περιγράφοντας τη δραματική οικονομική κατάσταση, απέκλεισε τη βοήθεια από το δήμο και πρότεινε ως μοναδική λύση «όσοι πονάμε τον πολιτισμό του τόπου μας να τον στηρίξουμε με τις δικές μας δυνάμεις».
 
Την αντίθεσή τους σε αυτή την άποψη εξέφρασαν ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Άλκης Ξύγκας και ο κ. Αθανασόπουλος, που υποστήριξαν ότι η λύση αυτή δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα για το σύλλογο και πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης. Στη συζήτηση τέθηκε και το αν μπορεί ο σύλλογος να διατηρήσει μόνος του τη Φιλαρμονική χωρίς τη σημαντική βοήθεια του δήμου. 

Αυτό που αποφασίστηκε, παράλληλα και με άλλους τρόπους που ήδη υπάρχουν, είναι να αναζητηθούν πολίτες και φορείς που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν οικονομικά το Σύλλογο Φιλοπροόδων για να συνεχίσει τη λειτουργία του. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί η Φιλαρμονική στο δήμο, χωρίς να χάσει τη φυσιογνωμία της. 

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Πούλος και Παναγιώτης Τσίγγανος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ρούσσης και Βασίλης Αθανασόπουλος, καθώς και το μέλος του ΤΣ Φιλιατρών Δήμητρα Αλευρά.

ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...