ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Εκλεψαν τσιγάρα από ψιλικατζίδικο στους Γαργαλιάνους

Τσιγάρα άρπαξε άγνωστος διαρρήκτης από ψιλικατζίδικο τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής στους Γαργαλιάνους, σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου. Η ενεργοποίηση του συναγερμού τον έκανε να τραπεί σε φυγή πριν προλάβει να πάρει περισσότερα πράγματα, ενώ οι κινήσεις του έχουν καταγραφεί από τις κάμερες του κυκλώματος παρακολούθησης του μαγαζιού.
Στο στόχαστρο του κλέφτη μπήκε συγκεκριμένα το ψιλικατζίδικο της Παναγιώτας Ξιάρχου, που βρίσκεται κοντά στο ΚΤΕΛ των Γαργαλιάνων. Οπως μας είπε η ίδια ενώ ήταν με τον άντρα της στο περίπτερο που έχουν στην πλατεία της πόλης. Περίπου στη 1.15 τη νύχτα άκουσαν να χτυπά ο συναγερμός του ψιλκατζίδικου, ο οποίος ενεργοποιείται όταν κάποιος βρεθεί μέσα στο μαγαζί. Αμέσως ο σύζυγος έσπευσε στο χώρο και είδε ότι είχαν σπάσει την τζαμαρία της πόρτας με σιδερένιο λοστό τον οποίο είχαν παρατήσει απέξω.
Κοιτώντας λίγο αργότερα το βίντεο του κυκλώματος παρακολούθησης, είδαν ότι ένα νεαρό άτομο, πιθανότατα αλλοδαπός, είχε σπάσει το τζάμι, είχε μπει στο μαγαζί και είχε πάρει τσιγάρα τα οποία έβαλε σε μια τσάντα.
Δεν είχε καλύψει το πρόσωπό του, μας είπε η κ. Ξιάρχου, σημειώνοντας πως μόλις χτύπησε ο συναγερμός ο δράστης τράπηκε σε φυγή. Πάντως όπως μας είπε, η ίδια έχει ξαναπέσει θύμα ληστείας πριν από περίπου ένα μήνα: Ενώ επέστρεφε από την δουλειά της και περπατούσε στο δρόμο για το σπίτι της αργά τη νύχτα, στη 1.40 , της επιτέθηκαν δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες, της άρπαξαν την τσάντα που είχε μέσα τα χρήματά της κι εξαφανίστηκαν. Παρατήρησε ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει αυξηθεί, τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών είναι συχνά και θα πρέπει κάτι να γίνει.

http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη