ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Κινέζες δημοσιογράφοι σε τυποποιητήρια ελαιόλαδου

Ελιές Καλαμών, φέτες ψωμί με ελαιόλαδο και άλλα ξεχωριστά είδη που προέρχονται απ’ αυτά τα προϊόντα, γεύτηκαν οι Κινέζες δημοσιογράφοι που χθες επισκέφθηκαν μονάδες τυποποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Είδαν από κοντά πώς τυποποιούνται το ελαιόλαδο και οι ελιές, έμαθαν ότι είναι ποιοτικά κι επώνυμα προϊόντα και πως έχουν βραβευτεί ακόμα και σε εκθέσεις της χώρας τους. Στις χθεσινές επισκέψεις τους τις συνόδευαν ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος, τα στελέχη του Αντώνης Κουτσούρης και Λίνα Ράππου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
Το χθεσινό πρόγραμμα της επίσκεψής τους στη Μεσσηνία, ξεκίνησε από την εταιρεία PanProd Παντελόπουλος, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας. Η διευθύντρια μάρκετινγκ Σοφία Παντελοπούλου τους ενημέρωσε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Καλλιστώ" και σημείωσε πως κάνουν έρευνα για να βρουν το καλύτερο ελαιόλαδο, που δεν ξεπερνά τα 3 δέκατα οξύτητα.
Παρατήρησε ότι το "Καλλιστώ" έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και στη χώρα τους. Πληροφόρησε ότι το 2008 ξεκίνησαν οι εξαγωγές στην Κίνα και πως στις 15 Ιουνίου 2010 η εταιρεία τους, «η μόνη από την Καλαμάτα και από τις 3 σ’ όλη την Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία με κινέζικες εταιρείες για εισαγωγή ελαιολάδου». Είπε ότι «οι πωλήσεις του "Καλλιστώ" αυξήθηκαν το 2011 και η εταιρεία κατοχύρωσε άλλα 2 ονόματα στην Κίνα» και τις προσκάλεσε στο περίπτερό της στην έκθεση της Σαγκάης το Μάρτιο του 2012. Οι Κινέζες δημοσιογράφοι γεύτηκαν γλυκό κουταλιού με ελιές. Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της PanProd Χάρης Παντελόπουλος, ο γενικός διευθυντής Νίκος Παντελόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής Γιώργος Παντελόπουλος, καθώς και στελέχη της εταιρείας.
Επόμενος σταθμός στην επίσκεψή τους ήταν η ΑΓΡΟΒΙΜ. Η γενική διευθύντρια Ευγενία Γυφτέα τις υποδέχθηκε κι έκανε μια γενική ενημέρωση για την εταιρεία. Οι Κινέζες, όπως και όλοι οι επισκέπτες φόρεσαν άσπρες μπλούζες (σαν τις ιατρικές) και καπέλα και μπήκαν στους χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και τυποποίησης. Η υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας Βενετία Τρομπέτα τις ξενάγησε στους χώρους αποθήκευσης και τυποποίησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου "Ιλιάδα", ενώ ο υπεύθυνος παραγωγής Μάκης Γιαννόπουλος στο χώρο διαλογής και τυποποίησης της ελιάς Καλαμών. Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης ο υπεύθυνος πωλήσεων Νίκος Βαλσαμάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις πωλήσεις και τις διακρίσεις της ΑΓΡΟΒΙΜ. Η Ευγ. Γυφτέα προσέφερε στις Κινέζες τα ξεχωριστά προϊόντα της εταιρείας, λάδι με βαλσάμικο ξίδι που άλειψε σε φέτες ψωμί, αλλά και ελιές Καλαμών. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Γυφτέας.
Ακολούθησε επίσκεψη στην ΕΑΣ Μεσσηνίας στη Θουρία, όπου τις δημοσιογράφους υποδέχθηκε ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης μαζί με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Γιαννακόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Κοζομπόλης ενημέρωσε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την Κίνα με επισκέψεις για το λάδι της Καλαμάτας. Και τις κάλεσε να μεταφέρουν στη χώρα τους το μήνυμα ότι «το λάδι μας έχει ονοματεπώνυμο» και πως «το καλύτερο λάδι βγαίνει στην Ελλάδα και βεβαίως στην Καλαμάτα».
Η προϊσταμένη του τμήματος εμπορίας Εφη Σταυροπούλου ενημέρωσε ότι το ελαιόλαδο της Ενωσης έχει πάρει βραβείο στην έκθεση της Κίνας.
Ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλος τις προσκάλεσε στην έκθεση τροφίμων τον Ιούλιο του 2012 στη νότια Κίνα, όπου θα συμμετέχει το ελληνικό και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Σε δηλώσεις του, ο Γ. Κανελλόπουλος είπε ότι είναι
μέρα προώθησης του ελαιολάδου σε αγορές σημαντικές, όπως η Κίνα και παρατήρησε πως χρειάζεται επιμονή, πίστη στο προϊόν και συνεπής εργασία για την ποιότητά του. Ανέφερε ότι οι Κινέζες «είναι εντυπωσιασμένες, βλέπουν κάτι οργανωμένο και ένα προϊόν που δεν μπορούν να βρουν αλλού». Παρατήρησε ότι οι επισκέπτριες μπορούν να επηρεάσουν την κινέζικη κοινή γνώμη και σημείωσε πως «ανοίγουμε ένα ακόμα παράθυρο στην κινέζικη αγορά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, αφού ενημέρωσε ότι η επίσκεψη οργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατήρησε πως «η Μεσσηνία είναι το επίκεντρο, γιατί είναι πρωταθλήτρια σε ποιότητα και ποσότητα». Και στάθηκε στην καλύτερη ποιότητα, στο ΠΟΠ και στην ταυτότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου, που αποτελούν τα εχέγγυα για να προχωρήσει στις αγορές του εξωτερικού». Επεσήμανε ότι «αυτοί οι Κινέζοι δημοσιογράφοι θα είναι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου» και ευχήθηκε «ο κάθε Κινέζος να τρώει το χρόνο τόσο ελαιόλαδο όσο τρώει ο Ελληνας τη μέρα».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη