ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Απίστευτα Ρεκόρ

1 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΛΜΠΟΥΜ

Το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, είναι το άλμπουμ Thriller του Μάικλ Τζάκσον (ΗΠΑ), το οποίο είχε έγκυρες παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 51 εκατομμυρίων αντιτύπων από το 1982 μέχρι και σήμερα.
Παραπάνω διαβάσατε ένα από τα πιο απίστευτα ρεκόρ μοντέρνου κόσμου που παρουσιάζονται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).


2 ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ΞΗΡΑΣ

Ο ενήλικος αρσενικός αφρικανικός ελέφαντας (Loxodonta Africana), έχει μέσο ύψος 3-3,7 μ. έως τους ώμους του και ζυγίζει 4-7 τόνους.
Παραπάνω διαβάσατε ένα από τα πιο απίστευτα ρεκόρ που παρουσιάζονται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).

3 Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΣΠΗΛΙΑ

Η βαθύτερη σπηλιά στον κόσμο είναι η Κρουμπέρα, ή Βορόνγια, κάτω από την κύρια ορεινή μάζα Αράμπικα, Γεωργία. Το 2004, ομάδα εξερεύνησης της Ουκρανικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας έφτασε σε βάθος 2.080 μ.
Παραπάνω διαβάσατε ένα από τα πιο απίστευτα ρεκόρ που παρουσιάζονται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).


4 ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΖΑΜΙ

Το Τζαμί του Πρίγκιπα Αμπντουλά, στον 77ο όροφο του κτιρίου Kingdom Centre στο Ριάντ, Σαουδική Αραβία, βρίσκεται 183 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους και ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου 2004.Το συγκεκριμένο Τζαμί είναι το ψηλότερο Τζαμί όλου του κόσμου.
Παραπάνω διαβάσατε ένα από τα πιο απίστευτα ρεκόρ που παρουσιάζονται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).

5 ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το ταχύτερο αυτοκίνητο τρέχουσας παραγωγής είναι το Koenigsegg CCR, που έφτασε τη μέση ταχύτητα των 387,866 χλμ./ώρα στην πίστα δοκιμών Nardo Prototipo στη Ιταλία, στις 28 Φεβρουαρίου 2005. Το 806 ίππων υπεραυτοκίνητο, που χρησιμοποιεί μηχανή αλουμινίου V8, οδηγήθηκε από τον οδηγό δοκιμαστικών διαδρομών Λόρις Μπικόκι (Ιταλία).
Παραπάνω διαβάσατε ένα από τα πιο απίστευτα ρεκόρ που παρουσιάζονται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).

ΑΠΟ ΤΟ FunnyStufflgr

και θα κλαίτε από τα γέλια...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: