ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αγορά Ελαιόλαδου: Παγωμένη παρά τους καύσωνες,

 

Παγωμένη, παρά ....τους καύσωνες του Αυγούστου, παραμένει η αγορά ελαιολάδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι αγοραπωλησίες που έγιναν τον Αύγουστο στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα  ήταν  πολύ περιορισμένες, ενώ  στην Ισπανία  οι  ποσότητες που εμπορευματοποιήθηκαν τον Αύγουστο ήταν περίπου στο 10% εκείνων του Ιουλίου . Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι ασυνήθιστο αφού κάθε χρόνο  τον Αύγουστο και οι Βιομηχανίες κάνουν τις ....... διακοπές τους και έτσι τώρα αναμένεται η περίοδος των αρχών του Φθινοπώρου οπότε συνήθως παρουσιάζεται κάποια κινητικότητα, επηρεασμένη όμως πάντοτε από την αναμενομένη νέα σοδειά που ως φαίνεται, θα αρχίσει να εμφανίζεται στα τέλη του Νοέμβρη.

Και η νέα σοδειά που έχει εκτιμηθεί ως αρκετά υψηλή σε Ισπανία και Ελλάδα φαίνεται να  ισοσταθμεί τα δεινά που έχει  υποστεί  από τους  καύσωνες με την μέχρι τώρα καθήλωση του Δάκου από τις υψηλές θερμοκρασίες και όχι βέβαια από την αποτελεσματικότητα της Δακοκτονίας που και εφέτος λόγω οικονομικών περιορισμών αλλά και λόγω  των τοπικών  διοικητικών προβλημάτων δεν  μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής.
  Στα πλαίσια αυτά,  οι τιμές του ελαιολάδου χύμα,  εξακολουθούν τώρα και μήνες να βρίσκονται καθηλωμένες στα επίπεδα που, δυστυχώς, καθορίζουν κατά τις επιθυμίες τους οι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες διανομής και οι βιομηχανίες τυποποίησης, Έτσι,  τον Αύγουστο δεν μεταβλήθηκαν ουσιαστικά αφού στις 24 Αυγούστου στην Κρήτη κυμάνθηκαν μεταξύ 2,10-2,20 €/κιλό στην Πελοπόννησο μεταξύ 2,25-2,41€/κιλό και στην Λέσβο στα 2,20 €/κιλό.
Και πρέπει να επισημανθεί και πάλι το γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές  παρατηρούνται στις περιπτώσεις Συν/κων οργανωσεων (Πελοπόννησος, Κρήτη)  που πωλούν το ελαιόλαδο σε μεγάλες ποσότητες με διαγωνισμούς. Αυτό ας το έχουν υπόψη οι μεγάλοι  παραγωγοί και ας ξεκινήσουν πρώτοι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον, την  συγκέντρωση της προσφοράς μέσα από  μεγάλες μονάδες στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και ελαιοτριβεία Συν/κα η Ιδιωτικά.
Στην Ισπανία την βδομάδα 18-24 Αυγούστου   η μέση τιμή παρουσίασε κάποια μικρή πτώση φθάνοντας στα 1,99 €/κιλό ενώ η μέγιστη που αφορά καλά λάδια (σαν τα δικά μας)  έφθασε στο 2,19€/κιλό,  παρά το ότι από 19-23 Αυγούστου είχε φθάσει στα 2,41€/κιλό.
  Απο τις αγορές της Ιταλίας  η πληροφόρηση είναι  κάπως καθυστερημένη αλλά και εκεί οι αγοραπωλησίες ήταν περιορισμένες και η μέση τιμή σε επίπεδο χώρας κυμάνθηκε τον Ιούλιο στα 2,56€/κιλό.
Ακολουθούν πίνακες από το Δελτίο Τιμών Ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ στο παράθυρο αριστερά τιμές ελαιολάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.