ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

"Αντάρτικο" για το ηλεκτρονικό τσιγάρο



Θύελλα αντιδράσεων για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η εισήγηση του ΕΟΦ και η "περίεργη" συγκυρία
 Θύελλα αντιδράσεων για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η εισήγηση του ΕΟΦ και η "περίεργη" συγκυρία
Χιλιάδες χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιδρούν έντονα στην πιθανότητα να απαγορευθεί, κάτι που προανήγγειλε την Πέμπτη ο γγ του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Προηγήθηκε εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ότι στις συγκεκριμένες συσκευές, περιέχονται χημικά σκευάσματα με νικοτίνη που θεωρούνται φάρμακο.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας αναμένεται εκτός από την απαγόρευση πώλησης και στην απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.
Συγκεκριμένα για λειτουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου εντός καταστήματος το πρόστιμο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να φθάνει ακόμη και τα 500. Για τους καταστηματάρχες το χαράτσι μπορεί να είναι από 1000 ευρώ και να καταλήγει ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές, καθώς πολλοί πολίτες κατάφεραν να κόψουν ή να ελαττώσουν το κάπνισμα, με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών και αδυνατούν να καταλάβουν γιατί το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απαγόρευση και παράλληλα να αυξήσει τις τιμές στα κανονικά τσιγάρα.
Η απάντηση του ΕΟΦ και η ανησυχία του ΠΟΥ
Το θέμα προέκυψε όταν υποβλήθηκε ερώτηση στον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτος, για τον έλεγχο προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη.
Δόθηκε η συγκεκριμένη απάντηση: "Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκείνα τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316).
Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:
α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.
β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης".
Ο ΕΟΦ, ήδη από τις 25/7/2008, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Επιπλέον, προέβη σε κατάσχεση και καταστροφή ποσοτήτων προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης τα οποία βρέθηκαν στην αγορά, ενώ επέβαλε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στο γεγονός ότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με χρήση νικοτίνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλές ή ότι πράγματι βοηθάει τους χρήστες να κόψουν το κάπνισμα.

 ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.