ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πολικές αρκούδες – κανίβαλοι λόγω κλιματικής αλλαγής

Ο «κανιβαλισμός» μεταξύ των πολικών αρκούδων δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Στο παρελθόν, ο φωτογραφικός φακός είχε καταγράψει πολλές φορές τέτοια περιστατικά, με «δράστες» αρσενικές πολικές αρκούδες που επιτίθενται σε άτομα του είδους τους στην αναζήτηση τροφής.
Ωστόσο, νέα ευρήματα στα ανοιχτά της Νορβηγίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κανιβαλισμός μεταξύ των πολικών αρκούδων «εντατικοποιείται» εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων.
Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε εικόνες και παρατηρήσεις τριών διαφορετικών περιστατικών κανιβαλισμού το καλοκαίρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, την περίοδο δηλαδή που οι πολικές αρκούδες βρίσκονταν ακόμα πάνω στους θαλάσσιους πάγους, τους οποίους χρησιμοποιούν σαν «εξέδρα» για το κυνήγι φώκιας.

Αντίθετα, τα παλαιότερα περιστατικά κανιβαλισμού σημειώνονταν στις ακτογραμμές, διαφορετική περίοδο του χρόνου.
«Τα τρία περιστατικά που περιγράφουμε διαφέρουν κατά πολύ από τις προηγούμενες αναφορές για κανιβαλισμό, γιατί σημειώθηκαν στα μέσα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ όλες οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούσαν τους πάγους ως πλατφόρμες για να κυνηγήσουν φώκιες», γράφουν στην έκθεσή τους ο Ian Stirling από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά και η Jenny E. Ross, η φωτογράφος που κατέγραψε το ένα από τα τρία περιστατικά κανιβαλισμού που προαναφέρθηκαν, τον Ιούλιο του 2010.
Όπως εξηγούν στη μελέτη τους, επειδή οι παρατηρήσεις πολικών αρκούδων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περιορισμένες, ο κανιβαλισμός αυτή την περίοδο ενδέχεται να συμβαίνει συχνότερα απ’ ότι νομίζαμε.
«Ωστόσο, όσο το κλίμα θερμαίνεται, οι πάγοι λιώνουν νωρίτερα μέσα στον χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρχει αύξηση του κανιβαλισμού, καθώς δεν είναι δυνατό το κυνήγι φώκιας», επισημαίνουν στην έκθεσή τους, συνδέοντας τον κανιβαλισμό των πολικών αρκούδων με την κλιματική αλλαγή.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: