ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Συνεδρίαση στη Μεσσήνη για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 12 το μεσημέρι το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Μεσσήνης με θέμα τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του Δήμου.
Ο πρόεδρος του ΣΤΟ και δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε εν τάχει τις ενέργειες, στις οποίες έχει ήδη προβεί ο Δήμος Μεσσήνης, όπως επικαιροποίηση του Μνημονίου Ενεργειών του Δήμου, εργασίες καθαρισμού φρεατίων και αγωγών, ενημέρωση πληθυσμού κ.λπ.
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με την Περιφερειακή  Ενότητα Μεσσηνίας προχώρησε στον καθαρισμό του ποταμού Βελίκα, του ποταμού Καρυά και του ποταμό Τζάννε. Εργασίες καθαρισμού έχουν γίνει και στον ποταμό Λιγίδι, κλάδο του Παμίσου, στην
δημοτική ενότητα Ανδρούσας. «Η προσπάθεια συνεχίζεται και σε άλλα ποτάμια, χείμαρρους και ρέματα» κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος που τόνισε ότι σε συντονισμό με την Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνονται ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου του καθαρισμού του Παμίσου, το οποίο βρίσκεται τώρα στη φάση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. 
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Φύκιρης παρουσίασε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Ενεργειών Αντιπλημμυρικής Προστασίας του δήμου, ενώ παρέστη και ο Τμηματάρχης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας Μανώλης Κοβάτσης.
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει καθημερινά σε ετοιμότητα δύο συνεργεία, ενώ υπάρχουν άλλα δύο συνεργεία σε περίπτωση που χρειαστούν.
Στο ΣΤΟ παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης καθώς και  οι εκπρόσωποι των αστυνομικών τμημάτων Μελιγαλά κ. Τσιγαρίδης και Μεσσήνης κ. Σκουλάκης, οι οποίοι επισήμαναν επικινδυνότητες του οδικού δικτύου.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας Κώστας Γεωργακόπουλος, επεσήμανε ότι χρειάζεται να γίνει προσπάθεια καθαρισμού και των καναλιών του ΓΟΕΒ. Από την πλευρά των εθελοντών παρέστησαν η Πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης κα. Ντίνα Αντωνάκου η οποία  ενημέρωσε ότι το σωματείο μπορεί να βοηθήσει υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη φάση αποκατάστασης, στην αλυσίδα υποστήριξης πληγέντων και ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4x4, Κώστας Βλαχονικολός, που ενημέρωσε ότι η ομάδα του μπορεί να διαθέσει ειδικά εξοπλισμένα οχήματα 4*4 για μεταφορά προσωπικού ή υλικού, ενώ έχει στην κατοχή της και αντλία μεγάλης παροχής.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να αποσταλεί αίτημα προς τη Π.Ε. Μεσσηνίας για να μεριμνήσει για την ασφαλή μεταφορά του πυρήνα ώστε να μειωθεί η επικινδυνότητα των οδών διέλευσης, και επιπλέον να γίνει προμήθεια του κατάλληλου υλικού από το δήμο, ώστε σε περίπτωση μικρών βροχοπτώσεων να επιλυθούν τα προβλήματα καθημερινής διέλευσης.

Από το Δήμο Μεσσήνης
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: