ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ο κάμπος της Μεσσήνης ιδανικός τόπος για καλλιέργεια ρυζιού

Ιδανικός τόπος για να αυξηθεί η καλλιέργεια του ρυζιού είναι ο κάμπος Μεσσήνης - Καλαμάτας. Μια παραδοσιακή καλλιέργεια που γνώριζε άνθηση στον κάμπο πριν από αρκετά χρόνια. Παραγωγοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αυξήσουν την καλλιέργεια, αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ΓΟΕΒ και μπει το νερό που απαιτείται. Ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν τα χρήματα για τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο αρδευτικό δίκτυο.
Αυτά τονίστηκαν σε σύσκεψη στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, υπό τον κ. Κανελλόπουλο και παρουσία παραγωγών, όπου παρουσιάστηκε το φωτεινό παράδειγμα του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας (στη Δυτική Θεσσαλονίκη), με τον οποίο άνοιξε δίοδος επικοινωνίας και συνεργασίας. Για να γίνουν όλα αυτά που ειπώθηκαν χθες, θα χρειαστεί μεγάλη και συνεχής προσπάθεια, που μόνο εύκολη δεν είναι.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς είπε ότι «οι προοπτικές καλλιέργειας του ρυζιού είναι θετικές» και παρατήρησε: «Στόχος μας είναι να φθάσουμε τα 2.000 με 2.500 στρέμματα στον κάμπο. Μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικό εισόδημα στους παραγωγούς».

Ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλος προέτρεψε «να παράγουμε, να ξεκινήσουμε να οργανώσουμε την παραγωγή μας», υπενθυμίζοντας ότι η Μεσσηνία καλλιεργεί σήμερα 600 με 700 στρέμματα. Παρατήρησε ότι έφερε το νομό «σ’ επαφή με τον πρωταθλητή, που είναι ο Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός της Χαλάστρας» και διευκρίνισε: «Εμείς ανοίγουμε την πόρτα. Πρέπει να δημιουργήσουμε δεσμό, δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο συνεταιρισμό και τη Μεσσηνία». Σημείωσε πως «πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση, να βρούμε τι θέλουμε να παράγουμε. Και αν βρούμε, θα φτιάξουμε τα έργα υποδομής. Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον να αυξήσουμε την καλλιέργεια, θα τα κάνουμε τα έργα. Θα υποστηρίξουμε τους παραγωγούς που καλλιεργούν ρύζι». Κι εξέφρασε τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα διατεθούν 150.000 - 200.000 ευρώ που θα χρειαστούν για διορθωτικές επεμβάσεις στο δίκτυο του ΓΟΕΒ. Σημείωσε, ακόμα, ότι «όσο και να παράγει κάποιος, δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του» και συνέστησε «να υπάρχει στενή σχέση με το συνεταιρισμό της Χαλάστρας, καθώς επιτρέπονται πανελλαδικοί συνεταιρισμοί για ένα προϊόν».
Ο γεωπόνος του συνεταιρισμού της Χαλάστρας Γιάννης Τσίμπος
ενημέρωσε ότι έχουν από τις υψηλότερες αποδόσεις στην παγκόσμια αγορά του ρυζιού και παρατήρησε: «Εχει φθάσει τα 1.200 κιλά το στρέμμα, μέση στρεμματική 900 - 950 κιλά για τα μακρύσπερμα και 800 - 850 για τα μεσόσπερμα, όπως η καρολίνα. Η φετινή τιμή ήταν 26 λεπτά για τα μακρύσπερμα και 30 - 31 για τα μεσόσπερμα, ενώ η καρολίνα έχει συνήθως 35 με 40 λεπτά. Η ακριβή καρολίνα έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Εχει μεταπτώσεις στην τιμή, έφθασε στα 18 λεπτά αλλά και στα 40 με 45 λεπτά. Εχει ενισχύσεις - επιδοτήσεις 100 ευρώ το στρέμμα. Ο μέσος κλήρος είναι γύρω στα 300 στρέμματα».
Ενημέρωσε ότι «ρύζι σημαίνει νερό, αναπτύσσεται μέσα στο νερό, που καταπολεμά τα ζιζάνια» και πρόσθεσε: «Τα ζιζάνια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας ρυζιού αν δεν καταπολεμηθούν, μηδενίζεται η παραγωγή, πνίγουν το ρύζι».
Ο κ. Τσίμπος αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο καλλιέργειας, στα "τηγάνια" των 50 - 60 στρεμμάτων σήμερα, στην ισοπέδωση του χωραφιού με λέιζερ, στη βασική λίπανση, στο νερό και στη σπορά που πρέπει να γίνει αμέσως, στη ζιζανιοκτονία κατά της μουχρίτσας και της κήπερης, στην επιφανειακή λίπανση, στην απομάκρυνση των νερών και στον αλωνισμό που στη Χαλάστρα ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου, στην υγρασία που συγκομίζεται το ρύζι και στην ιδανική θερμοκρασία ξήρανσης. Πληροφόρησε, επίσης, ότι «ο συνεταιρισμός έχει ξηραντήρια, σιλό, μεγάλη δυναμικότητα».
Ο παραγωγός ρυζιού από τη Σπερχογεία Παναγιώτης Περρωτής επεσήμανε «δεν το αφήνω το ρύζι» και σημείωσε: «Η καρολίνα που βγάζουμε, κάνει πάταγο, λόγω του εδάφους. Οποιος τη δοκιμάζει, δεν την αλλάζει. Η απόδοση είναι στα 650 κιλά το στρέμμα και στην καρολίνα 400 κιλά. Αν έχετε διάθεση (απευθυνόμενος σε Κανελλόπουλο - Αλευρά), εμείς θα αυξήσουμε την καλλιέργεια».
Ο παραγωγός Παναγιώτης Ξυνός διαμαρτυρήθηκε για τα χάλια του δικτύου του ΓΟΕΒ, λέγοντας: «Η υποδομή για 2.500 στρέμματα είναι "μίκυ μάους". Πλήρωσα 900 ευρώ για να καθαρίσω το χαντάκι του ΓΟΕΒ για να ποτίσω και πήγα κατηγορούμενος. Εκαναν 15 χρόνια για ένα μοτέρ. Εχωσαν 200 καναλέτα, όταν καθάρισαν τον Πάμισο».
Ο παραγωγός Γιώργος Μιχαλόπουλος παρατήρησε πως «πρέπει να μπουν τα νερά. Αν μπουν θα καλλιεργήσουμε. Είναι σοβαρό θέμα ο καθαρισμός των διωρύγων από το φράγμα του Αρι».
Ο κ. Τσίμπος επεσήμανε ότι «στη Χαλάστρα ο κάμπος δε μένει ούτε μια μέρα χωρίς νερό» και ο κ. Περρωτής παρατήρησε: «Εδώ έχουμε μείνει χωρίς νερό 15 και 20 ημέρες».

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: