ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Σε καλό δρόμο ο περιφερειακός - Εγκρίθηκαν 8,9 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις

Κρίσιμη για την ολοκλήρωση του περιμετρικού δρόμου της Καλαμάτας είναι η συνεδρίαση του Εφετείου στις 5 Δεκεμβρίου, στην οποία το υπουργείο Υποδομών επιδιώκει τη μείωση των τιμών των απαλλοτριώσεων και κυρίως την εξάλειψη των ειδικών αποζημιώσεων. Το υπουργείο ενέκρινε, τις προηγούμενες ημέρες, τη διάθεση 8,9 περίπου εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις στο πρώτο τμήμα του περιμετρικού από τη Σπερχογεία έως τον κόμβο Καρέλια. Χρήματα που θα παρακατατεθούν το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη εγκρίνει 1 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις στην περιοχή όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί η γέφυρα του Νέδοντα, θέλοντας να μην καθυστερήσει το έργο. Και ελπίζει στην απόφαση του Εφετείου για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και να ολοκληρωθεί το έργο του περιμετρικού, όπως περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης.
Ο πλέον αρμόδιος για το έργο προϊστάμενος του υπουργείου,  Γιάννης Καρνέσης, μας ενημέρωσε χθες ότι για το πρώτο τμήμα έως τον κόμβο Καρέλια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012, έχει δοθεί άλλο 1 εκ. ευρώ για επιτάξεις, ενώ έχει εγκριθεί και συμπληρωματική απαλλοτρίωση με την αλλαγή της χάραξης (κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΗ), η οποία δεν έχει ακόμα πληρωθεί.

Ξεκαθάρισε ότι το συνολικό ποσό των απαλλοτριώσεων που προσδιόρισε πρωτόδικα το δικαστήριο για όλο τον περιμετρικό (έως τη Λακωνικής) είναι 23 εκ. ευρώ, αλλά αν αυτό γίνει αποδεκτό από το Δημόσιο μπορεί να ανεβάσει το ποσό στα 40 εκ. ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, οι πρωτόδικες αποφάσεις περιλαμβάνουν και ειδικές αποζημιώσεις, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν άλλοι 250 ιδιοκτήτες. Και με το δεδικασμένο, αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι λογικό να δικαιωθούν στο Εφετείο. «Γι’ αυτό πασχίζουμε να εξαλείψουμε τις ειδικές αποζημιώσεις. Θα αποφύγουμε την αύξηση και θα μειώσουμε και το πρωτόδικο συνολικό ποσό των απαλλοτριώσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε ότι στο πρώτο κομμάτι έως τον κόμβο Καρέλια δεν υπάρχουν ειδικές αποζημιώσεις, γι’ αυτό και θα παρακατατεθούν τα χρήματα.
Οσον αφορά το 2ο εγκεκριμένο διορθωτικό κτηματολόγιο που εστάλη στο Δήμο Καλαμάτας, για το τμήμα του περιμετρικού από τη Σπερχογεία έως το Νέδοντα, ενημέρωσε ότι οι διορθώσεις έγιναν μετά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν και πως με βάση αυτό το κτηματολόγιο θα γίνει η κρίσιμη εκδίκαση της 5ης Δεκεμβρίου στο Εφετείο.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


«Σε καλό δρόμο» εκτίμησε ότι βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του περιμετρικού της Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Μάλιστα χθες στην ιστοσελίδα του δήμου αναρτήθηκε έγγραφο του υπουργείου Υποδομών που ενημερώνει ότι εγκρίθηκε το διορθωτικό κτηματολόγιο του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα στο τμήμα Τσακώνα - Καλαμάτα για την κατασκευή του περιμετρικού από χ.θ 21 + 900 έως χ.θ 29 + 100 στη Γ.Ε 29Ν. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου, ο κτηματολογικός χάρτης έχει αποσταλεί για δημοσιοποίηση-ανάρτηση στο Δικαστικό Γραφείο Καλαμάτας και στην Κτηματική Υπηρεσία Καλαμάτας.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: