ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Επίσκεψη Τατούλη στο Δημαρχείο Καλαμάτας - Υποσχέσεις για έργα και αεροπορικά δρομολόγια

“Η λογική της υπέρβασης και ο άδολος και ανιδιοτελής πατριωτισμός που χαρακτηρίζει τους Πελοποννήσιους” είναι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η γόνιμη συνεργασία. Ο κ. Τατούλης κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας έπλεξε το εγκώμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι η φυσική της ομορφιά, η ζωντάνια και το ιστορικό της υπόβαθρο της δίνουν τη θέση της... πρωτεύουσας πόλης στην Πελοπόννησο - η ανάπτυξη της οποίας έχει βαρύνουσα σημασία για όλη την Περιφέρεια. “Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Εχουμε ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Η μία θα πραγματοποιεί 4 δρομολόγια προς Καλαμάτα και η άλλη θα συνδέσει απευθείας την Καλαμάτα με το Λονδίνο”, ήταν το σημαντικότερο... μαντάτο που έφερε μαζί του ο κ. Τατούλης.

Στην ατζέντα της συνάντησης του περιφερειάρχη με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και όλο το επιτελείο αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών, βρέθηκαν τα έργα που έχουν ενταχθεί ή οδεύουν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα έργα αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης της Καλαμάτας και η σύνδεση της πόλης με τις πηγές του Αγίου Φλώρου.
Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε παράλληλα σε μία σειρά παραγόντων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, όπως η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και μεγάλων σκαφών, διεκδικώντας έτσι το μερίδιο που αναλογεί στο... “νησί της Πελοποννήσου” από τον τουρισμό της Μεσογείου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Μεσσηνίας, ενώ όσον αφορά το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημείωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του συνδετήριου κόμβου με τον νέο αυτοκινητόδρομο.
Φυσικά από τη χθεσινή συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η διαχείριση των απορριμμάτων, για την οποία ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι εκκρεμούν εγκρίσεις από τη διυπουργική για να προχωρήσει η διαδικασία ΣΔΙΤ και κατ' επέκταση ο διεθνής διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Χαρακτήρισε δε το Μέγαρο Χορού ως τη μεγαλύτερη πολιτιστική υποδομή ολόκληρης της Περιφέρειας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τόσο με το υπουργείο Υποδομών όσο και με τον παραχωρησιούχο.
Λίγο νωρίτερα πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υποδεχόμενος τον κ. Τατούλη που συνοδευόταν από τους αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτη Αλευρά και Ντίνα Νικολάκου, στάθηκε ιδιαιτέρως στην “αποφασιστικότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με τον δεύτερο" παρουσιάζοντας τη συνεργασία αυτή ως τον μοναδικό τρόπο για τα επιθυμητά αποτελέσματα. “Η συνεργασία είναι απαραίτητη. Αλλωστε υπηρετούμε τον ίδιο λαό, από διαφορετικές θέσεις και με διακριτούς ρόλους” τόνισε ο κ. Νίκας.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που αφορούν την Καλαμάτα, με έμφαση στις κεντρικές αναπλάσεις, στις ύψους 6 εκατ. ευρώ παρεμβάσεις στην ύδρευση, στην ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου και του περιφερειακού, αλλά και στην ανάγκη στήριξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: