ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Μεσσηνία: Η «ερωμένη του ήλιου» !!


Το καλοκαίρι ο ήλιος ερωτεύεται τη Μεσσηνία και βυθίζει τις αχτίδες του στα πεντακάθαρα νερά της Καλαμάτας, της Πύλου και της Κυπαρισσίας. Τα ψαροκάϊκα αρμενίζουν την ώρα του δειλινού, αναζητώντας την καλή ψαριά, ενώ τα βράδια επισκέπτες και ντόπιοι χαίρονται τα αρώματα της καλοκαιρινής δροσιάς κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Οι παραλίες της Μεσσηνίας πολλές, πανέμορφες και διαφορετικές. Αμμουδιές, άλλες παραλίες με βότσαλα, κι άλλες βραχώδεις, προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές και ικανοποιούν τις επιθυμίες όλων των επισκεπτών. Μεθώνη, Φοινικούντα, Στούπα, Καρδαμύλη, Αγία Κυριακή, συνυπάρχουν με τις απόκρημνες ακτές της Μεσσηνιακής Μάνης.
Η εντυπωσιακή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, είναι από τις πιο όμορφες και τις πιο δημοφιλείς του νομού Μεσσηνίας. Εδώ δε θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε καν καντίνα, γι΄αυτό θα πρέπει να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έχει χαρακτηριστεί ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Δίπλα της βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, αφού είναι ο πρώτος μεταναστευτικός σταθμός στα Βαλκάνια, των πουλιών που έρχονται από την Αφρική για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν στην Ευρώπη.
Στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA περιλαμβάνονται επίσης η Νήσος Σφακτηρία, στον όρμο του Ναυαρίνου στην Πύλο, που είναι καταφύγιο για πολλά αρπακτικά πουλιά, και η παραλία Ρωμανού, η οποία είναι παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα.
Η Πύλος, μία όμορφη πολιτεία σκαρφαλωμένη σε δύο λόφους, ακουμπά στον ιστορικό όρμο του Ναυαρίνου, ενώ, στη δυτική πλευρά της πόλης, το Νιόκαστρο θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1829 σε σχέδια Γάλλων αξιωματικών και έχει πολλά παραδοσιακά κτίρια. Στην κεντρική πλατεία της, ανάμεσα στα πλατάνια, βρίσκεται το μνημείο των Τριών Ναυάρχων, που βύθισαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη μάχη του Ναυαρίνου.


ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...