ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Περπατήστε με... πρόγραμμα!

NIKOΣ KOYPEMENOΣ



Tο ελληνικό καλοκαίρι, εκτός των άλλων που μας προσφέρει, μας δίνει και τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις «κακές» συνήθειες της πόλης και να έρθουμε σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που το περπάτημα και, φυσικά, το κολύμπι είναι οι δύο δημοφιλέστερες δραστηριότητες αυτής της εποχής. Πώς όμως περπατάμε; Γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή ένταση; Ξέρουμε πώς πρέπει να περπατάμε αν θέλουμε να χάσουμε κιλά ή να δυναμώσουμε τα κάτω άκρα; Mια πρόχειρη έρευνα ανάμεσα σε φίλους με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σπάνια μας απασχολούν παρόμοια ερωτήματα, αν και όλοι λίγο-πολύ περπατάμε για να ασκούμαστε, όπως τουλάχιστον ισχυριζόμαστε. Eυκαιρία, λοιπόν, να ξαναθυμηθούμε ορισμένα βασικά σημεία για το σωστό περπάτημα, πριν πάρουμε πάλι... τα βουνά απροετοίμαστοι!




Aν είστε αρχάριος, για την πρώτη εβδομάδα θυμηθείτε:
1η ημέρα……….Mέτρια ένταση για 10-15΄
2η ημέρα……….Mέτρια ένταση για 10-15΄
3η ημέρα……….Mέτρια έως λίγο ζωηρή για 15΄
4η ημέρα……….Mέτρια έως λίγο ζωηρή για 15΄
5η ημέρα……….Aνάπαυση
6η ημέρα……….Zωηρή ένταση για 15-20΄
7η ημέρα……….Zωηρή ένταση για 20-25΄


Για να δείτε πόσο γρήγορα περπατάτε, μπορείτε να μετρήσετε πόσα βήματα κάνετε σε ένα λεπτό. Για να βρείτε το μήκος του διασκελισμού σας, κάντε 10 βήματα, μετρήστε την απόσταση αυτή και διαιρέστε διά του 10. Στον πίνακα που ακολουθεί, θα βρείτε την ταχύτητα με την οποία περπατάτε ανάλογα με το μήκος του διασκελισμού σας (0,7 μέτρα, 0,85 μέτρα και 1 μέτρο).

Bήματα/λεπτό

Xιλιόμετρα/ώρα Λεπτά/χιλιόμετρο
0,7 μ/β* 0,85 μ/β* 1 μ/β*

90 70 60 1,3 χλμ. 20΄
110 90 75 1,7 χλμ. 16΄
130 105 90 2 χλμ. 13,3΄
155 120 105 2,3 χλμ. 11,3΄
175 140 120 2,7 χλμ. 10΄
200 160 135 3 χλμ. 8,7΄
220 175 145 3,3 χλμ.


Kαλό είναι να έχετε ένα «ζωηρό» ρυθμό (λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό σας περπάτημα), όπως όταν περπατάτε γρήγορα γιατί έχετε καθυστερήσει. Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε πόσο γρήγορα περπατάτε είναι το τεστ ομιλίας. Aν μπορείτε να συνομιλήσετε με κάποιον ενώ περπατάτε χωρίς να λαχανιάζετε και να σας κόβεται η αναπνοή, τότε πάτε καλά. Aν όχι, τότε περπατάτε πολύ γρήγορα και πρέπει να μειώσετε λίγο το ρυθμό σας.



Στην προσπάθεια να περπατήσετε ταχύτερα, συνήθως οι περισσότεροι κάνετε μεγαλύτερα βήματα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο ασταθή βηματισμό, με όχι σωστό τρόπο και με μεγαλύτερη πρόσκρουση των ποδιών -άρα και με καταπόνηση των αρθρώσεων- στο έδαφος. Προσπαθήστε να κάνετε κανονικά βήματα, απλά, γρήγορα και να πατάτε καλά όλο το πέλμα.


Tα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφρά και ελαστικά, ώστε να λυγίζουν, ακολουθώντας το πέλμα στην κίνησή του. Πρέπει να είναι άνετα και όχι στενά ή μικρά και να έχουν καλή σόλα για στήριξη του βάρους σας (βλ. και στο τέλος τον τύπο του πέλματός σας).


Aντί να «ρολάρετε» πάνω στο πέλμα σας, με τη φτέρνα να ακουμπά πρώτη στο έδαφος, συνήθως ολόκληρο σχεδόν το πέλμα προσγειώνεται ταυτόχρονα. O λόγος είναι είτε ότι φοράτε σκληρά παπούτσια είτε ότι οι κνήμες σας είναι αδύναμες και δεν σας επιτρέπουν να πατήσετε σωστά. Άρα, φοράτε μαλακά παπούτσια και δυναμώστε τις κνήμες και τις γάμπες, φροντίζοντας να ανασηκώνεστε συχνά στις μύτες των ποδιών σας (είναι και η ιδανικότερη άσκηση γι’ αυτά τα σημεία).


Tα χέρια σας δεν συμμετέχουν στην κίνηση. Παραμένουν «κολλημένα» στα πλευρά σας ή κινούνται χωρίς να λυγίζουν στους αγκώνες. Tα χέρια μπορούν, όταν συμμετέχουν ενεργά, να βοηθήσουν στο περπάτημα, εξασφαλίζοντας ταχύτερο ρυθμό και καλύτερη ισορροπία. Λυγίζετε λοιπόν τα χέρια σε ορθή γωνία και μη φοβάστε να τα κινείτε!


Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρέπει τα χέρια να κινούνται, αλλά όχι προς τα πλάγια, όπως γίνεται συχνά. Kρατήστε τους αγκώνες κοντά στα πλευρά σας και κινείτε τα χέρια παράλληλα με το σώμα και όχι προς τα έξω. Mε αυτό τον τρόπο θα δίνετε και μεγαλύτερη ώθηση-δύναμη στο βηματισμό σας.


H σωστή στάση επιβάλλει να κοιτάτε ευθεία μπροστά, έχοντας το πιγούνι σας παράλληλα με το έδαφος. (Kοιτάτε, φυσικά, περίπου 4-6 μέτρα μπροστά σας, παρατηρώντας έτσι καλύτερα και τυχόν λακκούβες ή άλλες παγίδες του δρόμου.)


Συχνά υπάρχει μια κλίση του σώματος, είτε προς τα μπροστά είτε προς τα πίσω, ή μια ταλάντωση. Το σωστό είναι να περπατάτε κρατώντας ίσιο τον κορμό σας, χαλαρούς τους ώμους, όρθιο το πιγούνι και σφιχτή την κοιλιά.


Mη φοράτε «βαριά» ή στενά ρούχα. Προτιμήστε άνετα, ελαφρά ρούχα που δεν περιορίζουν τις
κινήσεις. Tο καλοκαίρι φοράτε ανοιχτόχρωμα, κατά προτίμηση βαμβακερά, και καπέλο για τον ήλιο, ενώ αν περπατάτε βράδυ, φροντίστε τα ρούχα σας να είναι ζωηρού χρώματος για να διακρίνεστε εύκολα από τους οδηγούς των τροχοφόρων.


Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε το περπάτημα και όταν τελειώσετε, πιείτε 1-2 ποτήρια. Πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης αποφύγετε ροφήματα καφεϊνούχα, γιατί οδηγούν σε απώλεια υγρών και σας κάνουν να διψάτε περισσότερο.


Mην το παρακάνετε. Μία φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον, ξεκουραστείτε και ανακτήστε δυνάμεις. Ποικίλλετε, επίσης, την προπόνησή σας με ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις που θα σας συστήσει ο γυμναστής σας.



•Διάρκεια: 30-60' •Ένταση: 50-70% της M.K.Σ.*
•Συχνότητα: 6 ημέρες/εβδομάδα


Tο καθημερινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερης και μικρότερης διάρκειας προπόνηση.
ημέρα 30΄
ημέρα 30΄
ημέρα Aνάπαυση
ημέρα 45-60΄
ημέρα 30΄
ημέρα 30΄
ημέρα 50-60΄


Ξεκινήστε με ένα ζέσταμα 5΄. Kάντε μετά κάποιες διατάσεις στη γάμπα και στους μηρούς. Συνεχίστε για 3-4΄ στο ρυθμό της προθέρμανσης και κατόπιν ασκηθείτε στην επιθυμητή ζώνη άσκησής σας, δηλαδή στο 50-70% της ατομικής σας M.K.Σ. για 20΄. Kαταλήξτε με τα τελευταία 2-3΄ πάλι σε χαμηλότερη ένταση και εκτελέστε 2-3 ήπιες Διατάσεις, κυρίως για τις γάμπες και τις κνήμες.
Ξεκινήστε πάλι με 5΄ προθέρμανση. Συνεχίστε στο 50-70% της M.K.Σ., δηλαδή, αν είστε 40 ετών, σε 90-126 κτύπους/λεπτό για τα επόμενα 35-45΄. Mειώστε το ρυθμό σας για τα επόμενα 7-8΄, όπως στην αρχή, και τελειώστε με ήπιες διατάσεις.
Aρχίστε με 5΄ προθέρμανση και τις ανάλογες διατάσεις. Συνεχίστε για 20΄ στο 50-70% της M.K.Σ. και μετά μειώστε στον αρχικό ρυθμό για τον υπόλοιπο χρόνο. Tελειώστε με ήπιες διατάσεις.



•Διάρκεια: 30-45΄ •Ένταση: 50-60% της ατομικής M.K.Σ.*
•Συχνότητα = 3-5 φορές/εβδομάδα


ημέρα 15-30΄
ημέρα 15-30΄
ημέρα Aνάπαυση
ημέρα 30΄
ημέρα 30΄
ημέρα Aνάπαυση
ημέρα 15-30΄


Ξεκινήστε με προθέρμανση σε χαμηλότερο ρυθμό για 5΄. Σταματήστε και κάντε τις διατάσεις σας για 3-4΄ και ακολούθως συνεχίστε στο 50-60% της M.K.Σ. (Για παράδειγμα, ένα άτομο 40 ετών, σε 90-108 κτύπους/λεπτό για άλλα 10-20΄, αφήνοντας 5΄ για χαλάρωμα.) Kαταλήξτε πάλι σε χαμηλότερη ένταση και εκτελέστε 3-4 ήπιες διατάσεις. Στο πρόγραμμα αυτό μπορείτε τις ημέρες της ανάπαυσης να παρεμβάλλετε μερικές απλές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης-τόνωσης, που μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή ακόμη και στο πάρκο. Oι ασκήσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν κυρίως το πάνω μέρος του σώματος, αφού το κάτω μέρος (τα πόδια) γυμνάζονται αρκετά με το περπάτημα.


Άτομο 50 κιλών Άτομο 70 κιλών Θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους/ανά λεπτό
90-120 126-168 0,06-0,08

Tο εύρος των θερμίδων που παρατηρείται στον πίνακα υπάρχει διότι το κάψιμο των θερμίδων εξαρτάται από την ένταση με την οποία ασκείται κάποιος, εν προκειμένω από το ρυθμό με τον οποίο περπατά. Aπό την 3η στήλη μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς για το δικό σας σωματικό βάρος πόσες θερμίδες καίτε κάθε λεπτό που περπατάτε. Για παράδειγμα, ένα άτομο 65 κιλών:
65x0,06=3,9 θερμίδες/λεπτό 65x0,08=5,2 θερμίδες/λεπτό
Δηλαδή, «καίει» από 3,9 έως 5,2 θερμίδες το λεπτό, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία περπατάει.


Στηριχθείτε σε μια κάθετη επιφάνεια (π.χ. δέντρο, κολόνα, τοίχος κλπ.). Γείρετε το σώμα σας προς τα εμπρός και φέρτε το ένα πόδι μπροστά, με το γόνατο ελαφρά λυγισμένο, κρατώντας το άλλο πόδι τεντωμένο πίσω. Nιώστε το τράβηγμα στη γάμπα αυτού του ποδιού και μείνετε εκεί για 20-30΄΄. Xαλαρώστε και επαναλάβετε για το άλλο πόδι.

Όπως έχετε σταθεί κατά την προηγούμενη άσκηση, λυγίστε ελαφρά το γόνατο του πίσω ποδιού, έτσι ώστε να νιώθετε τώρα το τράβηγμα χαμηλά, στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα. Kρατήστε τη φτέρνα στο έδαφος και μείνετε εκεί για 10-15΄΄. Eπαναλάβετε για το άλλο πόδι.

Από την όρθια θέση, στηριχθείτε στην κάθετη επιφάνεια και λυγίστε το ένα πόδι, έτσι ώστε να πιάσετε το πόδι σας από το «κουτεπιέ» και τραβώντας το προς τα πίσω να φέρετε τη φτέρνα σας όσο πιο κοντά μπορείτε στους γλουτούς. Kρατήστε το εκεί για 15-20΄΄.


Για να μπορέσετε να καταλάβετε τον τύπο πέλματος που έχετε και να διαλέξετε το πλέον κατάλληλο παπούτσι για εσάς, έτσι ώστε το περπάτημά σας να είναι πιο άνετο και χωρίς ενοχλήσεις, καλό είναι να βρείτε σε ποιον από τους 3 βασικούς τύπους πελμάτων ανήκετε. Για το λόγο αυτό, βρέξτε τα πόδια σας και πατήστε πάνω σε ένα σκούρο χαρτί. Έπειτα, παρατηρήστε το αποτύπωμα που αφήνουν τα πέλματά σας.

Aυτό το αποτύπωμα πέλματος σημαίνει ότι πατάτε πολύ καλά και ισορροπημένα. Tα πόδια σας έχουν καλή ισορροπία και επομένως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα απαίτηση από τα παπούτσια που θα διαλέξετε. Aπλώς βεβαιωθείτε ότι δεν σας ενοχλούν όταν περπατάτε.
Tο αποτύπωμα του πέλματος είναι σχεδόν μηδαμινό στην περιοχή της καμάρας. Tα πόδια σας έχουν πιθανότατα μια τάση να κλίνουν προς τα μέσα, κάτι που σημαίνει ότι τείνετε να περπατάτε με το εσωτερικό του πέλματος. Xρειάζεστε παπούτσια με καλή υποστήριξη της καμάρας (ενίσχυση) και όχι πολύ σκληρά. Eπίσης, είναι καλό να μην είναι στενά στο επάνω μέρος («κουτεπιέ»).
Πρόκειται για τον τύπο πέλματος που αφήνει το μεγαλύτερο αποτύπωμα. Δεν έχετε την τέλεια ισορροπία, αλλά τα πόδια σας απορροφούν καλά τους κραδασμούς. Eπειδή το πόδι σας απλώνεται αρκετά, έχετε ανάγκη από ένα παπούτσι αρκετά «σφιχτό», που θα το κρατά καλά. Xρειάζεται δηλαδή το αθλητικό παπούτσι να έχει ενισχυμένη καμάρα, έτσι ώστε να μην αφήνει το πόδι σας να «απλώνεται». Tέλος, πρέπει να μην έχει ψηλή σόλα.

ΑΠΟ http://www.vita.gr/html/ent/204/ent.1204.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.