ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Με 1-2 Ειρηνοδικεία θα μείνει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας;



Αναστάτωση, προβληματισμό, απογοήτευση και αντιδράσεις προκαλεί στην Τριφυλία η υφέρπουσα φημολογία, η οποία μάλιστα έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες, για συγχωνεύσεις - καταργήσεις Ειρηνοδικείων και συρρίκνωση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει, μελετά και σχεδιάζει την αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας και γι’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με ερωτήματα που απηύθυνε στις Ολομέλειες των Εφετείων όλης της χώρας, ζήτησε τη γνώμη τους για τη δυνατότητα συγχώνευσης ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων.
Από το υπουργείο τονίζεται πως επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι συνθήκες προσβασιμότητας, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η δικαστηριακή ύλη. Ωστόσο, γεγονός είναι πως και στο χώρο της Δικαιοσύνης έρχεται κύμα σαρωτικών αλλαγών που, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως διαφαίνεται, όχι μόνο δεν πρόκειται να επιλύσουν προβλήματα τα οποία, ενδεχομένως, παρουσιάζονταν, αλλά θα δημιουργήσουν κιόλας στους πολίτες, οι οποίοι για τις υποθέσεις τους θα ταλαιπωρούνται, όπως και θα αναγκάζονται να κάνουν και επιπλέον έξοδα για τις μετακινήσεις τους.
Για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας έγινε συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Εφετών Καλαμάτας, όπως βεβαίως και για τα άλλα Ειρηνοδικεία των Πρωτοδικείων του Εφετείου Καλαμάτας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», η γνώμη - πρόταση της Ολομέλειας για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας έχει να κάνει με συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων, καθώς και «αλλαγή» με υπαγωγή τους σε άλλα Πρωτοδικεία, όπως της Καλαμάτας και του Πύργου (σε αυτή, δε, την περίπτωση «αλλαγή» και υπαγωγή και σε άλλο Εφετείο, σε αυτό της Πάτρας).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επεξεργάζονται το σχέδιο αναδιάταξης των δικαστικών υπηρεσιών φέρονται να «προσανατολίζονται» στη λήψη αποφάσεων, σχετικά με τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, με τις οποίες όχι μόνο συγχωνεύονται Ειρηνοδικεία, αλλά ουσιαστικά και πρακτικά συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας. Σήμερα στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και την καλύτερη δυνατή και ταχύτερη εξυπηρέτηση των υποθέσεών τους, λειτουργούν 6 Ειρηνοδικεία: Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιγαλείας, Εράνης (Φιλιατρών), Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) και Φλεσσιάδος (Χώρας). Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να σκέπτεται σοβαρά τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Φιγαλείας με αυτό της Ζαχάρως και την υπαγωγή του στο Πρωτοδικείο Πύργου και, ως εκ τούτου, στο Εφετείο Πάτρας. Επίσης, τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Δωρίου στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και ομοίως του Ειρηνοδικείου Φλεσσιάδος (Χώρας). Ερωτηματικό παραμένει σχετικά με το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, ενώ για το Ειρηνοδικείο Εράνης (Φιλιατρών) φέρεται να προωθείται η συγχώνευσή του με αυτό της Κυπαρισσίας. Εάν οι σκέψεις αυτές γίνουν και αποφάσεις, τότε θα πρόκειται για την πλέον δυσμενή και δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα μείνει με 1 - 2 Ειρηνοδικεία και θα έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση.
Του Ηλία Γιαννόπουλου
http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: