ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μειωμένη κατά 60% η παραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια στην Τριφυλία

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι παραγωγοί οινοποιοί της Τριφυλίας για την εξέλιξη της φετινής παραγωγής σταφυλιών και οινποιήσιμων αμπελώνων καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι εκτιμήσεις για τις αγορές είναι χαρακτηριστικές καθώς σε γενικές γραμμές φέτος διαφαίνεται ότι η επιδότηση και οι τιμές παρέμβασης προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση. Σε αρκετές περιοχής της νότιας Τριφυλίας αλλά και σε ορεινές περιοχές στην περιοχή Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ξεκίνησε με μειωμένες προοπτικές ο τρύγος. Αρκετοί παραγωγοί περιμένουν μετά την συγκέντρωση του προϊόντος να ακολουθήσει ικανοποιητική τιμή για το προϊόν στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή αγορά.
Για τις εξελίξεις στον οινοποιητικό κλάδο μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας εκφράζοντας την άποψη ότι "είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο αν υπολογίσουμε ότι φέτος υπάρχουν απώλειες μέχρι και 60% στα οινοποιήσιμα σταφύλια και εκτιμάται ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 1.500 τόνους από την στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε παραγωγή ποσοτήτων κοντά στους 5.000 τόνους και παραπάνω" για να προσθέσει ότι "είναι εμφανής η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες που με τόση φροντίδα δείχνουν οι παραγωγοί και για αυτό τον λόγο από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν τα μέτρα για να μην εξαπλωθεί το πρόβλημα ενώ αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο Απρίλιος θεμελιώνει τον περονόσπορο και ο Μαΐος τον εξαπλώνει με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται όσο περνούσε ο καιρός". Αξίζει να σημειώσουμε ότι παραγωγοί από την Πλάτη Φιλιατρών μας τόνισαν ότι η τιμή του προϊόντος φαίνεται ελκυστική αλλά φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση δεν θα ασχοληθούν νέοι στην παραγωγή καθώς η μείωση της παραγόμενης ποσότητας σημαίνει αυτόματα μειωμένο εισόδημα αλλά και συνολικό πρόβλημα στην εξέλιξη ενίσχυσης του κλάδου.
 http://valta-trifilias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: