ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Που πάνε τα έντομα το χειμώνα; Που εξαφανίζονται;!



 έντομα εξαφανίζονται Το καλοκαίρι έχουμε τόσα έντομα, τόση ποικιλία σε ζουζούνια, κλπ, τι γίνονται όμως το χειμώνα; Που πηγαίνουν; Που εξαφανίζονται; Ας δούμε!
Όλοι θα έχετε μία εμπειρία από κάποιο έντομο κυρίως τους θερινούς μήνες.

Παρατηρούμε ότι γεμίζει ο τόπος από διαφόρων ειδών έντομα.

Αναρωτηθήκατε τι κάνουν τον χειμώνα αυτά τα έντομα; Κρύβονται; Που εξαφανίζονται;!

Ας δούμε!

Τα περισσότερα έντομα εύκρατων περιοχών μπαίνουν σε μία κατάσταση που λέγετε διάπαυση.

Είναι κάτι παρόμοιο με την χειμερία νάρκη κάποιων θηλαστικών, μια κατάσταση εποχικής αδράνειας στην οποία υπάρχει χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα.



διάπαυση


Το έντομο προετοιμάζεται για να μπει σε αυτήν την κατάσταση καιρό πριν, χωρίς να υπάρχουν ακόμα δυσμενείς παράγοντες για αυτό(όπως πχ δυσμενείς καιρικές συνθήκες).

Τα βασικότερα κριτήριά του για την προετοιμασία είναι ότι μετρά με έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο τρόπο τους ημερήσιους ρυθμούς φωτός - σκότους.

Όταν συμπληρωθεί ένας αριθμός ωρών με φως τότε εκκρίνει κάποιες ορμόνες και μπαίνει σε αυτήν την κατάσταση.

Αν εμείς έχουμε έντομα σε ένα κλουβί και το βράδυ τους ανοίγουμε το φώς μπερδεύουμε τον μετρητή τους και δεν μπαίνουν σε διάπαυση!

Επίσης η θερμοκρασία επιταχύνει ή όχι αυτή την διαδικασία. Αν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 30 βαθμούς, τότε την επιταχύνει κατά πολύ.

Ανάλογα με το έντομο, έχει παρατηρηθεί η διάπαυση με διάφορους τρόπους. Πηγαίνουν σε προφυλαγμένες θέσεις: ή τυλίγονται μέσα σε φύλλα ή μπαίνουν στο έδαφος.



έντομα φύλλα έδαφος


Όταν βάζουμε ένα έντομο στο ψυγείο 3-4 βαθμούς κελσίου μπορεί να αντέξει ένα χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, μπαίνει σε μία λανθάνουσα κατάσταση, χαμηλώνει τις μεταβολικές του λειτουργίες αλλά δεν έχουμε νευροορμονικές αλλαγές, όπως συμβαίνει στην διάπαυση, και μετά από κάποιο καιρό, σε αυτές τις συνθήκες, θα πεθάνει!

Υπάρχουν όμως και έντομα που ζούνε τον χειμώνα και δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τότε(το καλοκαίρι) βγαίνουν σε διάπαυση!

Σε τροπικές περιοχές ζούνε κυρίως όλο τον χρόνο χωρίς διαπαυση, γιατί δεν έχουν δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολύ «σοφή» διαδικασία στην προσαρμογή των εντόμων στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό!

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τον Entomofilos για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.