ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

41 προσλήψεις στον Δήμο Τριφυλίας


Σαράντα μία νέες προσλήψεις θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Τριφυλίας για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών του σε προσωπικό Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Οι επιτυχόντες θα στελεχώσουν οκτώ ειδικότητες, εκ των οποίων την πλειονότητα των θέσεων συγκεντρώνουν οι ακόλουθες:

  • ΥΕ Εργατών Καθαριότητας - Γενικών Καθηκόντων, 28 θέσεις,
  • ΔΕ Οδηγών Απορριμματοφόρων, τρεις θέσεις, από τις οποίες δύο με κάρτα ψηφιακού ταχογράφου,
  • ΔΕ Ηλεκτρολόγων, δύο θέσεις,
  • ΔΕ Χειριστών Εκσκαφέα Φορτωτή Ομάδας Β΄ Τάξης Γ΄, δύο θέσεις,
  • ΔΕ Χειριστών Ισοπεδωτή Γαιών Ομάδας Ζ΄ Τάξης Γ΄, δύο θέσεις, και
  • ΥΕ Εργατών Κοιμητηρίων, δύο θέσεις.
Επίσης, θα προσληφθούν ένας Υδραυλικός Δευτεροβάθμιας και ένας Εργάτης Yδρευσης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών.
Oσο για τις ιδιότητες που θα προσφέρουν επιπλέον μόρια στους υποψηφίους, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εντοπιότητα, καθώς θα προηγηθούν οι δημότες του Δήμου Τριφυλίας (α΄ βαθμός εντοπιότητας), ενώ ακολουθούν οι δημότες των υπόλοιπων Δήμων του Νομού Μεσσηνίας και, στη συνέχεια -και εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις-, θα αναζητηθούν υποψήφιοι από άλλους Νομούς (β΄ και γ΄ βαθμός εντοπιότητας, αντίστοιχα).
Στη μοριοδότηση των υποψηφίων θα «μετρήσουν», επίσης, ο γενικός βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, η προϋπηρεσία τους σε αντίστοιχα καθήκοντα και ο χρόνος ανεργίας.
Επιπλέον, θα συνεκτιμηθεί και η οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου και, συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις πολυτεκνίας ή τριτεκνίας, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, αλλά και το εάν είναι γονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις αυτοπροσώπως ή με άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, αλλά και ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση: Δημαρχείου 2, Τ.Κ. 245 00, Κυπαρισσία. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο 27613 60700.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...