ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μούχλα/υγρασία και υγεία: Πώς να μειώσετε τους κινδύνους στο σπίτι (2

Διαβάστε επίσης:


2ο μέρος


2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΑΤΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Πώς γίνεται από δύο πανομοιότυπα διαμερίσματα του ίδιου προσανατολισμού το ένα να έχει προβλήματα υγρασίας και μούχλας και το άλλο όχι;

Γίνεται πολύ απλά διότι οι συνθήκες σε δύο διαμερίσματα δεν είναι ποτέ ίδιες.

Απ’ όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τα φαινόμενα της συμπύκνωσης και της μούχλας στα σπίτια η πιο κρίσιμη είναι η ποσότητα των υδρατμών που παράγεται μέσα σ’ αυτά λόγω των απλών, καθημερινών δραστηριοτήτων των ενοίκων.

Τέτοιες δραστηριότητες είναι π.χ.:

- το μπάνιο ή το ντουζ. Πάντα να αερίζετε το μπάνιο αμέσως μετά.
- το μαγείρεμα. Να χρησιμοποιείτε πάντα καπάκι και απορροφητήρα.
- το στέγνωμα των ρούχων. Αντενδείκνυται και αν έχετε πρόβλημα, πρέπει να το σταματήσετε.
- το πλύσιμο των πατωμάτων. Μην το παρακάνετε με το παρκέ.

Πολλή υγρασία μέσα στο σπίτι παράγουν:

- τα ανοικτά ενυδρεία
- τα τζακούζι
- τα πολλά φυτά
- η χρήση θερμαντικού υγραερίου ή προπανίου
- τα ξύλα που προορίζονται να καούν στο τζάκι.

Βέβαια η μεγαλύτερη παραγωγή υδρατμών γίνεται από την αναπνοή των ενοίκων, γι’ αυτό όσο λιγότερα m2 αντιστοιχούν σε κάθε ένοικο, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για μεγαλύτερες υγρασίες.

Προσπαθήστε να κόψτε κάποιες από τις συνήθειες που δημιουργούν πολλούς υδρατμούς.
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να αναπνέετε ή να δώσετε τη γιαγιά για απόσυρση, αλλά μπορείτε να αποφύγετε τα πολλά φυτά, τα τζακούζι, το στέγνωμα των ρούχων κλπ.

Αν η υγρασία δεν ελέγχεται, ψάξτε για πιθανές εισόδους από ταράτσες, τοίχους και υπόγεια και αποκλείστε το ενδεχόμενο διαρροών από σωλήνες του υδραυλικού δικτύου.

Στα νέα σπίτια πρέπει να αναμένετε υψηλά ποσοστά υγρασίας για 12-18 μήνες μετά την αποπεράτωσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: