ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Uni Systems: Βασικός εταίρος του ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη


11.05.2023, 17:00

Στο στρατηγικό πλάνο και τις προτεραιότητες της Uni Systems, την παρουσία της στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές, καθώς και τους μελλοντικούς της στόχους, αναφέρθηκε ο

Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου στην Αθήνα.

Έχοντας συμπληρώσει 59 χρόνια συνεπούς και αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της πληροφορικής, η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, με θυγατρικές σε 5 χώρες και δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει τη δυναμική και τις προοπτικές της εταιρείας στο ευρύτερο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης.

Την εκδήλωση άνοιξε σύντομος χαιρετισμός του κ. Θεόδωρου Φέσσα, Προέδρου του Ομίλου Quest. Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, αναφορά στα 176 εκατ. ευρώ των εσόδων και τα 550 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου, αλλά και στη δυναμική των βασικών τομέων δραστηριοποίησης, ήτοι του Διεθνούς, του Χρηματοοικονομικού, του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα της εταιρείας, από τον Γιάννη Λουμάκη, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που θα καθοδηγήσει την εταιρεία μέχρι το 2026.

Αυτοί περιλαμβάνουν την επένδυση σε ψηφιακές λύσεις στις οριζόντιες περιοχές Cloud, Cybersecurity, Data Analytics, Managed Services και Customer Experience. Ταυτόχρονα, έκανε αναφορά στην περαιτέρω επέκταση στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών οργανισμών, στις αγορές του χρηματοοικονομικού τομέα της Ν.Α. Ευρώπης αλλά και την εστίαση στα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0.

Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου, τα έσοδα των Ψηφιακών Πυλώνων παρουσίασαν αύξηση 18% (από 28 εκατ. ευρώ το 2021 σε 33 εκατ. ευρώ το 2022), και 5% αύξηση επί του συνολικού εσόδου, με ηγέτη την περιοχή του Cloud, τα έσοδα της οποίας ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems αναφέρθηκε στον τομέα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας με ευθύνη την υλοποίηση έργων ερευνητικών προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ε.Ε. παρουσιάζοντας έσοδα 2,4 εκατ. ευρώ το 2022, με ετήσια ανάπτυξη σε ποσοστό 23%. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας δημιουργήθηκε το Pleiades IoT Innovation Cluster, που μετατράπηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, και το iQnovus, το Κέντρο Καινοτομίας του Ομίλου Quest.

O κ. Λουμάκης, αναφερόμενος στο επιτακτικό θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην πληροφορική, το έθεσε ψηλά στις προτεραιότητες της Uni Systems και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες προσέλκυσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού που έχει αναλάβει η εταιρεία που επί του παρόντος απασχολεί άνω των 1300 εργαζομένων.

Τέλος, ο κ. Λουμάκης αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που η Uni Systems υλοποιεί στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του Ομίλου Quest, οι 4 πυλώνες και η επίτευξη των 10 στόχων του οποίου, καθιστούν την εταιρεία μεταξύ των πρωτοπόρων στη βιώσιμη ανάπτυξη στον χώρο της πληροφορικής.

Στη συνάντηση ήταν παρών ο Πρόεδρος του Ομίλου Quest κ. Θεόδωρος Φέσσας, η Αντιπρόεδρος κα Ευτυχία Κουτσουρέλη και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Απόστολος Γεωργαντζής και οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων της Uni Systems, που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τους επιμέρους τομείς ευθύνης τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο infographic και στην παρουσίαση του κ. Λουμάκη.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: