ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Το έργο «GREGY» στην εκδήλωση «Ενεργειακή διασυνδεσιμότητα Ευρώπης-Αιγύπτου» στο Κάιρο


10.05.2023, 12:00

 
Ο Όμιλος Κοπελούζου προσκλήθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση «Europe-Egypt Interconnectivity» που διοργάνωσαν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κάιρο και η Πρεσβεία της Σουηδίας, καθώς η Σουηδία ασκεί σήμερα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του Ομίλου Κοπελούζου, κος Ιωάννης Καρύδας Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ του Ομίλου, παρουσίασε τα σημαντικά οφέλη που σημαίνει για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ευρώπη η υλοποίηση του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας που αναπτύσσει η ELICA, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου.

Παρουσία του Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αίγυπτο, κ. Christian Berger, του Πρέσβη της Σουηδίας στην Αίγυπτο, κ. Hakan Emsgard, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, κ. Νίκου Παπαγεωργίου, του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, εκπροσώπους μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πολυάριθμους άλλους προσκεκλημένους υψηλού επιπέδου, ο κ. Γιάννης Καρύδας παρουσίασε τα πολυμερή οφέλη που θα αποφέρει το GREGY στην Αίγυπτο και την Ευρώπη, ενισχύοντας την ενοποίηση της αγοράς, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και αυξάνοντας την κοινωνική και οικονομική ευημερία στην Ελλάδα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Αίγυπτο. Το GREGY θα επιτρέψει την προμήθεια πράσινης ενέργειας 3.000 MW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για τις ΑΠΕ και την απαλλαγή από τον άνθρακα και να μειώσει την εξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο.

Ο κ. Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου, υπογράμμισε τα πολυδιάστατα οφέλη, όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, που θα επιφέρει η υλοποίηση του GREGY. Ένα έργο που θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας τους στόχους Fit-for-55 και RepowerEU, καθώς και τη στρατηγική της Αιγύπτου για κλιματικά ουδέτερο ενεργειακό σύστημα.

Το έργο, μετά τη σταθερή και θετική ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών, βρίσκεται στη φάση της επιτάχυνσης της ανάπτυξής του με την έναρξη της εκτέλεσης των τελικών τεχνικών μελετών το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου τα οφέλη ξεπερνούν, όπως τόνισε ο κ. Καρύδας, το πλαίσιο των συνόρων των δύο διασυνδεδεμένων χωρών, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: