ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Η πτώση της στάθμης των ποταμών πλήττει και την οικονομία


Γιώργος Κανελλόπουλος

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έχει υποχωρήσει η στάθμη του ποταμού Μισισιπή στις ΗΠΑ. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί μεταξύ άλλων σοβαρά

προβλήματα για την οικονομία, καθώς χρησιμοποιείται και για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων στο μεγαλύτερο μήκος των σχεδόν 4.000 χιλιομέτρων του. Πρόκειται για ακόμη άλλη μια ένδειξη του πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει - εκτός από την κοινωνία - και την οικονομία, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια σε διάφορες δραστηριότητες.

Μέσα στο καλοκαίρι αντίστοιχα προβλήματα είχαν σημειωθεί και στην Ευρώπη, με τη στάθμη μεγάλων ποταμών να πέφτει τόσο χαμηλά που δεν μπορούσαν πλέον να γίνουν μεταφορές μέσω αυτών. Στη Γερμανία η στάθμη του ποταμού Ρήνου είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την ξηρασία να πλήττει την ποτάμια ναυσιπλοΐα και ως εκ τούτου την εφοδιαστική αλυσίδα. Μέσα στον Αύγουστο ορισμένα πλοία και φορτηγίδες αδυνατούσαν να πλεύσουν, ενώ άλλα αναγκάζονταν να ταξιδέψουν με το 25% της χωρητικότητάς τους και οι εταιρείες να πληρώνουν ναύλα για τέσσερα από αυτά προκειμένου να μεταφέρουν ένα πλήρες φορτίο. Τότε αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να κόψουν τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2022. Ο Ρήνος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για τη μεταφορά πολλών βιομηχανικών προϊόντων στη χώρα.

Στην Ιταλία επίσης η στάθμη των υδάτων του ποταμού Πάδου, που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, είχε φτάσει επίσης σε ιστορικά χαμηλά λόγω ξηρασίας. Ο Πάδος αποτελεί ουσιαστικό πόρο για διάφορους κλάδους στη χώρα, από τη γεωργία μέχρι την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα στη Γαλλία οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είχαν αυξήσει τα επίπεδα εξάτμισης των νερών στις λίμνες και στα ποτάμια όπου τα επίπεδα είχαν πέσει ακριβώς όταν ανάγκες άρδευσης αυξάνονταν ενόψει της φθινοπωρινής συγκομιδής.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Με τον Μισισιπή να διανύει όλη τη χώρα από Βορρά προς Νότο, η υποχώρηση της στάθμης λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει παγιδεύσει σε πολλά σημεία φορτηγίδες οι οποίες δεν μπορούν να μεταφέρουν πλέον προϊόντα. Επίσης απειλείται η πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Σε όλη τη λεκάνη απορροής του ποταμού δεκάδες μετρητές δείχνουν στάθμη κοντά στο μηδέν. Το ύψος των υδάτων στον ποταμό Μισισιπή βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το Ιλινόι έως τη Λουιζιάνα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις προβλέψεις να δείχνουν συνέχιση της ξηρασίας. Ειδικά στο Μέμφις η στάθμη του ποταμού έπεσε τις προηγούμενες ημέρες στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ εκεί, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Η ξηρασία μάλιστα επεκτάθηκε και στις λεγόμενες Μεσοδυτικές και Νότιες Πολιτείες και πλέον οι μισές από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ επηρεάζονται από μέτρια προς σοβαρή ξηρασία, η οποία είναι η σοβαρότερη από τον Μάρτιο. Περισσότεροι από 134 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τις συνθήκες αυτές στις ΗΠΑ, με τις Μεσοδυτικές Πολιτείες να βλέπουν την έκταση της ξηρασίας να αυξάνεται σημαντικά.

Αν και στη χώρα καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι καταιγίδες ρεκόρ που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες σε τμήματα της λεκάνης απορροής του ποταμού, οι τελευταίοι μήνες ήταν από τους πιο ξηρούς που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, σε μια εποχή του χρόνου που η στάθμη των ποταμών κανονικά αγγίζει τα πιο χαμηλά τους επίπεδα. Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι ο ασυνήθιστα ξηρός καιρός είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα, ανάμεσα στους κινδύνους που δημιουργούνται είναι κι αυτός για το πόσιμο νερό. Λόγω της χαμηλής στάθμης στη Λουιζιάνα, το αλμυρό νερό από τον Κόλπο του Μεξικού απειλεί να εισχωρήσει στον Μισισιπή και να μολύνει το πόσιμο νερό που αντλείται από το ποτάμι. 

ΑΠΟ https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: