ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

"Στέγαση360°": Νέο ψηφιακό εργαλείο του Eteron για το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Μια ψηφιακή καταγραφή και κωδικοποίηση του στεγαστικού ζητήματος στην Ελλάδα, το «Στέγαση360°» παρουσιάζει το Eteron.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή παρουσιάζει το νέο ψηφιακό εργαλείο «Στέγαση360° | Μια αποτύπωση του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα», το οποίο αποτελεί μια ψηφιακή καταγραφή και κωδικοποίηση του στεγαστικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Η στέγαση αναδεικνύεται σήμερα σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ζητήματος, οι πολλαπλές διαστάσεις και η έκταση του προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, το Eteron προχώρησε στη δημιουργία του νέου ψηφιακού εργαλείου «Στέγαση360°», φιλοδοξώντας να αναδείξει τη σχετική υπάρχουσα γνώση και συζήτηση με εύληπτο τρόπο.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Eteron δήλωσε σχετικά:
«Σε συνθήκες αυξανόμενου κόστου διαβίωσης και μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το ζήτημα της στέγασης με την κεντρικότητα που κατέχει στη ζωή των ανθρώπων, πλέον γίνεται υπαρξιακό θέμα. Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα νέων τάσεων αλλά και των διαχρονικών ανισορροπιών του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, και η αποσπασματική δημόσια πολιτική οδηγούν σε αυξανόμενα ενοίκια και σε δυσκολίες των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στο κόστος της στέγασης. Με το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο, το Eteron θέλει να κωδικοποιήσει και να συγκεντρώσει την πληροφορία μέσα από τις πολλές έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για το θέμα και να την παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο τόσο στο ερευνητικό όσο και στο γενικό κοινό.».

Ειδικότερα, το νέο αυτό εργαλείο καλύπτει εννέα θεματικές, οι οποίες, αν και διακριτές μεταξύ τους, συνιστούν στην πράξη ένα ενιαίο σύνολο:

  1. ενοίκια
  2. βραχυχρόνιες μισθώσεις
  3. κερδοσκοπία και χρηματιστικοποίηση
  4. κενά διαμερίσματα
  5. στέγαση των νέων
  6. ιδιοκατοίκηση
  7. ενεργειακή φτώχεια
  8. ευάλωτες ομάδες
  9. αστικός χώρος.

Σε καθεμία από αυτές τις θεματικές προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα:

  • Ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα;
  • Τι δείχνουν τα δεδομένα ως τώρα;
  • Γιατί συμβαίνει;
  • Τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Για το Eteron η «Στέγαση360°», σε συνδυασμό με το «Κείμενο Πολιτικής για το Δικαίωμα στην Οικονομικά Προσιτή Ενοικιαζόμενη Κατοικία» που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αποτελεί μέρος της προσπάθειας που ξεκίνησε στην αρχή του έτους με το project «Ενοίκια στα Ύψη». Απώτερος σκοπός ήταν και παραμένει η διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού δημόσιου διαλόγου για τη διερεύνηση των αναγκαίων και κατάλληλων απαντήσεων στην τρέχουσα στεγαστική κρίση, που θα θέσουν τις βάσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην κατοικία για όλες και όλους.

Η ερευνητική ομάδα της «Στέγαση360°» απαρτίζεται από:

  • την Στεφανία Γυφτοπούλου, αρχιτέκτων-πολεοδόμος
  • τον Δημήτρη Μπαλαμπανίδη, δρ. πολεοδόμος – γεωγράφος, ερευνητής σε θέματα κατοικίας και μετανάστευσης
  • την Εύα Παπατζανή, υπ. δρ. & ερευνήτρια σε θέματα μετανάστευσης και μελέτης της πόλης
  • και την Δήμητρα Σιατίτσα, δρ. αρχιτεκτονικής – πολεοδομίας, ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης
 Περισσότερα στο https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: