ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να ξέρετε για την υποβολή της αίτησης


16 Οκτωβρίου 2022 - 09:36
 

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά τελικά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, στα 1,38 ευρώ το λίτρο, και τους καταναλωτές να μετρούν τα οικονομικά

περιθώρια που έχουν για να ξεκινήσουν τις παραγγελίες, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να εκδώσει την κοινή υπουργική απόφαση μέσω της οποίας θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων «ΜyΘΕΡΜΑΝΣΗ» εκτιμάται ότι θα ανοίξει περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σχεδιάζεται να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν το τέλος του έτους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι (με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας) για να υποβάλλουν την αίτηση είναι :

Είσοδος στην πλατφόρμα
Επιλογή αν ο δικαιούχος μένει σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
Επιλογή αν είναι ιδιοκτήτης ή ένοικος
Επιλογή για το είδος του καυσίμου (καθώς το επίδομα δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ)
Συμπλήρωση του Αριθμού παροχής ρεύματος
Επιλογή του οικισμού της κύριας κατοικίας
Συμπλήρωση των τ.μ. της κατοικίας
Συμπλήρωση του IBAN στο myAADE
Καταχώρηση στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές : όπως τον αριθμό της απόδειξης, το ύψος της αγοράς, τον ΑΦΜ και την επωνυμία της επιχείρησης.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε θα πρέπει να καταχωρηθούν επιπλέον:

ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών
ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.
Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.
Στην περίπτωση που στην πολυκατοικία ο καυστήρας είναι κοινός, τότε ο διαχειριστής/εκπρόσωπος θα εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή σεζόν 2022-2023 είναι αυξημένο στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή ανάλογα ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, τότε το ποσό του επιδόματος προσαυξάνεται κατά 20%.

Στις φετινές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, εκτός από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων είναι και ότι όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: