ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Microsoft: Το χρονοδιάγραμμα για την επένδυση “μαμουθ” σε data centers


24 Μαΐου 2022 - 14:37 

Πλήρως λειτουργική σε βάθος δύο – τριών ετών αναμένεται να είναι η μεγάλη επένδυση της της Microsoft σε τρία data centers, που θα φτάσει σχεδόν το 1 δισ ευρώ σε βάθος

10ετίας.

«Αγοράσαμε τα οικοπεδα, εντάξαμε το επενδυτικό σχέδιο στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και πλέον έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών», ανακοίνωσε μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για τα προγράμματα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης,  ο  Γενικός Διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος,

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος η πολυπλοκότητα της κατασκευής απαιτεί μία αδειοδοτική διαδικασία που μπορεί να φτάσει ακόμη και το ένα έτος, με τον ίδιο να προσδιορίζει πως η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα ξεκινήσει το 2023. «Ως το 2025 μπορούμε να πούμε ότι τα data centers θα είναι σε πλήρη λειτουργία», απάντησε στο newmoney ο κ. Μιχαλόπουλος. 

Έλλειψη κατάλληλης γης

Να σημειωθεί ότι καταγράφηκε μεγάλη δυσκολία σύμφωνα με τον επικεφαλής της Microsoft εν Ελλάδι, στην ανεύρεση των κατάλληλων οικοπέδων.

«Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να βρούμε οικόπεδα που μπορούν να ικανοποιούν τους όρους που θέλουμε ως εταιρεία –κυρίως- στο κομμάτι της ενέργειας και στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο «το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο και το μακρόπνοο σχεδιασμό που έχει, δεν συνδέεται τόσο με την ταχύτητα». «Είναι ένα έργο που θα κοστίσει πολύ. Έπειτα τα data centers μας ανά την Ευρώπη γεμίζουν γιατί ο κόσμος  επισπεύδει τη μετάβαση του  στο cloud τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει. Μην ξεχνάτε πως, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές επιχειρήσεις έχουν ως μόνη λύση το cloud για να διασφαλίσουν  το business continuity τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση της Microsoft Operations Hellas, όπως ονομάζεται ο φορέας υλοποίησης, για τη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στην ανατολική Αττική έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 976 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας, όπως είχε ανακοινώσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο πληθωρισμός

Να σημειωθεί ότι η πληθωριστική πίεση που καταγράφεται διεθνώς δεν αποτελεί πρόσκομμα αλλά αντίθετα με βάση τον κ. Μιχαλόπουλο εκλαμβάνεται ως επιταχυντής επενδύσεων στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης για τις επιχειρήσεις «αφού θα είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατήσουν το λειτουργικό τους κόστος και να παραμείνουν ανταγωνιστικές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με την προϋπόθεση βέβαια να προχωρήσει η ψηφιακή εκπαίδευση των Ελλήνων αλλά και τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.
Γιώργος Αλεξάκης
 
πηγή: reporter.gr
 
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: