ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Γάμοι: Τέλος τα Σαββατοκύριακα -Όποιος πρόλαβε στεφάνι είδε


24 Μαΐου 2022 - 16:35 

Αν είχατε σκοπό να κάνετε τον γάμο σας φέτος και να πέφτει Σάββατο, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε, είτε ημέρα, είτε… έτος! Αν πάλι, λάβατε προσκλητήριο για γάμο το οποίο

αναφέρει πως το μυστήριο θα τελεστεί μεσημέρι Δευτέρας, να είτε σίγουροι/ες ότι δεν έγινε κάποιο τυπογραφικό λάθος.

Καθημερινή υπόθεση πλέον το «Ησαΐα χόρευε» – Sold out από… πέρσι τα Σαββατοκύριακα

Και τα παραπάνω γιατί το φετινό καλοκαίρι έχει κάνει τους γάμους… καθημερινή υπόθεση, καθώς, όπως λένε οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διοργάνωσης τέτοιων μυστηρίων και δεξιώσεων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, το 2022 συσσωρεύτηκαν γάμοι δύο ετών, με αποτέλεσμα οι μελλόνυμφοι να μη «χωράνε» πλέον στα Σαββατοκύριακα.

«Η φράση ‘είμαστε καλεσμένοι το Σαββατοκύριακο σε γάμο” δεν είναι πια απόλυτη, γιατί στον προγραμματισμό του μυστηρίου έχουν παρεισφρήσει και όλες οι καθημερινές», εξηγεί, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διοργανωτής γάμων Νίκος Βογιατζής, επισημαίνοντας πως το «Ησαΐα χόρευε» δεν έχει πλέον ώρα και μέρα.

«Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν από πέρυσι, ακόμη και από πρόπερσι να κλείσουν ημερομηνίες για το Σάββατο και την Κυριακή του φετινού καλοκαιριού. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι είναι… sold out τα Σαββατοκύριακα, καθώς είναι συγκεκριμένος ο αριθμός τους, όσο και αν… στριμωχτούν οι τελετές, δεν βγαίνει η εξίσωση. Οπότε δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που κατέφυγαν στη λύση να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου άλλες ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και την ‘αδικημένη’ Δευτέρα», σημειώνει ο κ. Βογιατζής.

Πρώτη σε προτίμηση, βέβαια, όπως λένε οι διοργανωτές, είναι η Παρασκευή, ακολουθεί η Πέμπτη και αφού οι διαθέσιμες ημέρες και ώρες έχουν και σ’ αυτή την περίπτωση εξαντληθεί, είδαν με άλλο μάτι και τη… λιγότερο συμπαθή πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Οι γάμοι που γίνονται μεσοβδόμαδα είναι κυρίως πολιτικοί, από ζευγάρια νεότερης ηλικίας και συνήθως έχουν μικρότερο αριθμό καλεσμένων.

«Réservé» και το 2023!

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κενό ούτε για δείγμα μέσα στο 2022, θα περίμενε κάποιος να αποφορτιστεί η κατάσταση για την επόμενη χρονιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία. «Ο αριθμός κράτησης ημερομηνιών για τη νέα σεζόν, αναιρεί την πεποίθηση ότι θα επανέλθουμε σε κανονική ροή. Με τα νούμερα που έχουμε μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη γάμους, με τους ερχόμενους Μάιο, Ιούνιο και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη να είναι ήδη ρεζερβέ», αναφέρει ο διοργανωτής γάμων και εκδηλώσεων.

Γάμοι όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες στον δήμο Θερμαϊκού

Ψηλά στις προτιμήσεις όσον αφορά την τέλεση γάμων βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού. Από τις αρχές Μαΐου, οι αντιδήμαρχοι έχουν περισσότερα -και ταυτόχρονα και πιο ευχάριστα- καθήκοντα.

«Στον δήμο μας τελούνται γάμοι όλες τις μέρες και όλες τις ώρες. Άλλωστε, η ένωση της αγάπης δύο ανθρώπων είναι ό,τι πιο όμορφο και κατανοούμε ότι, λόγω της πανδημίας, φέτος είναι πολλαπλάσιοι οι γάμοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, οπότε είμαστε στη διάθεση των μελλόνυμφων, όταν αυτοί το επιλέξουν», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής.

Τους θερινούς μήνες, μάλιστα, οι γάμοι γίνονται στο προαύλιο του δημαρχείου και αμέσως μετά, τα ζευγάρια επιλέγουν να φωτογραφηθούν σε όμορφα σημεία της περιοχής, όπως η σκάλα της Περαίας, οι Νέοι Επιβάτες, τα γκρέμια στο Αγγελοχώρι, και η Αγία Τριάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: