ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Φέρνοντας το κουτάβι σας σπίτι


26 Φεβρουαρίου 2020
 

Διαλέξατε το νέο σας κουτάβι, είπατε τα "αντίο" σας στον εκτροφέα και την υπόλοιπη οικογένεια του κουταβιού, και κατευθύνεστε στο σπίτι.

Ας ελπίσουμε, ότι ο ενθουσιασμός στην προοπτική να φέρετε το νέο σύντροφό σας στο σπίτι δεν σας έκανε να ξεχάσετε να κάνετε κάποιες σημαντικές προετοιμασίες. Θυμηθείτε, αυτή είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που το κουτάβι σας είναι μακριά από οικείες εικόνες, οσμές και περιβάλλον, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρόκειται για μια ιδιαιτέρως αγχωτική στιγμή για αυτό. Οπότε τις μέρες πριν φέρετε το κουτάβι στο σπίτι σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα, όπως ακριβώς θα κάνατε εάν φέρνατε ένα νέο μωρό στο σπίτι.

 Το κρεβάτι του κουταβιού

Αρχικά, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πού θα κοιμηθεί το κουτάβι σας. Τα περισσότερα κουτάβια προτιμούν μια κλειστή περιοχή για ύπνο όπως ένα καταφύγιο, αν τα πράγματα γίνουν πολύ αγχωτικά, επομένως σκεφτείτε να αγοράσετε ένα καφάσι για να βάλετε μέσα το κρεβάτι ή το καλάθι του. Βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό, στεγνό, άνετο και χωρίς ρεύματα και βάλτε μια ωραία κουβέρτα ή κρεβάτι σκύλου για να νιώθει άνετα. Τώρα, πρέπει να αποφασίσετε για το καλύτερο μέρος, πριν το κουτάβι αποφασίσει από μόνο του να κοιμάται στον καναπέ (εξάλλου, είναι ευκολότερο να έχει από την αρχή καλές συνήθειες παρά να προσπαθήσει να αλλάξει τις κακές). Ένα καφάσι θα αποτελέσει την τέλεια τρύπα απόδρασης όταν η ζωή γίνει πολύ ταραχώδης. Όταν υποχωρήσει στο καταφύγιό του, θυμηθείτε να πείτε στην οικογένειά σας να μην το ενοχλήσει. Και βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι του βρίσκεται αρκετά μακριά από το δικό σας, κατά προτίμηση έξω από το υπνοδωμάτιό σας. Μη δελεαστείτε να αφήσετε το κουτάβι να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί σας όσο είναι μικρό. Θα δυσκολευτείτε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια αργότερα και θέλει και αυτό το χώρο του όπως κι εσείς.

 Το κουτάβι σας τη νύχτα

Πολλά κουτάβια έχουν τη συνήθεια να κλαίνε τη νύχτα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εβδομάδας σε ένα νέο σπίτι, επομένως όσο πιο ζεστό κάνετε το κρεβάτι του, τόσο πιο άνετα θα νιώθει. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό μέσα στο κρεβάτι του, ή ένα χνουδωτό παιχνίδι, ασφαλές για τα ζώα.

 Άλλοι στο σπίτι

Ακόμα και εάν έχετε και άλλα κατοικίδια στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να αφήσετε το νέο σας κουτάβι να εξερευνήσει το νέο του περιβάλλον πρώτα. Και όταν το παρουσιάσετε στα άλλα κατοικίδια, να το κάνετε σταδιακά, και να είστε τριγύρω προσέχοντας πως τα πάνε μεταξύ τους. Όταν παρουσιάζετε το κουτάβι σας σε παιδιά, μην τα αφήνετε να υπερενθουσιάζονται. Βεβαιωθείτε ότι το σέβονται και δεν του φέρονται σαν λούτρινο παιχνίδι.

 Αφήνοντας το κουτάβι σας μόνο του

Κανένα κουτάβι ή σκύλος εδώ που τα λέμε, δεν θα πρέπει να αφήνεται μόνος του για μεγάλες χρονικές περιόδους. Τα σκυλιά που αφήνονται μόνα τους για σημαντικές περιόδους μπορεί να αναπτύξουν άγχος και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αποχωρισμό από τους ιδιοκτήτες τους.

Οπότε εκπαιδεύστε το κουτάβι σας να ανέχεται τις μικρές απουσίες· αφήστε το σε ένα δωμάτιο, κλείστε την πόρτα και απομακρυνθείτε. Μετά από μερικά λεπτά, επιστρέψτε αλλά μην το χαιρετήσετε. Όταν το έχετε κάνει αυτό αρκετές φορές, μεγαλώστε το χρόνο απουσίας σας στα 30 λεπτά. Αλλά αν αρχίσει να αγχώνεται, και αρχίσει να γαβγίζει, να μασάει ή να γρατζουνάει την πόρτα, θα πρέπει να μειώσετε το χρόνο της απουσίας σας.

Πριν φύγετε: Πηγαίνετε το κουτάβι σας βόλτα ή παίξτε μαζί του πριν φύγετε, ώστε να έχει το χρόνο να ηρεμήσει. Και αμέσως πριν φύγετε, ταΐστε το, ώστε να είναι περισσότερο πιθανό να νυστάξει. Επίσης, αφήστε του κάτι να μασήσει, για να τον κρατήσετε απασχολημένο. Κάποια μεγαλύτερα κουτάβια ανακουφίζονται από οικείους ήχους, οπότε μπορείτε να αφήσετε το ράδιο ανοικτό, ή ακόμα και να ηχογραφήσετε αρκετά λεπτά από μια οικογενειακή συζήτηση. Αλλά εάν το κουτάβι σας έχει αυξανόμενες ανησυχίες όταν το αφήνετε μόνο του, ακόμα και για μικρές χρονικές περιόδους, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνίατρού σας.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΙΕΣ.

Ένα ακόμα πακέτο δέκα σημαιών μας έγινε δωρεά, με διαστάσεις 1.50 μ. χ 1 μ. περίπου,