ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Βόλτα στην παραλία: Πώς να προετοιμάσετε το κουτάβι σας


Published by
Jean Marie Bauhaus
7 Ιουλίου 2021

Σκοπεύετε να πάρετε το νέο σας κουτάβι στην παραλία για πρώτη φορά; Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, μπορεί να σας ενθουσιάζει η προοπτική, αλλά ίσως ταυτόχρονα να

μην ξέρετε τι να περιμένετε. Πιθανότατα να έχετε ακούσει για παραλίες που είναι φιλικές προς τους σκύλους, αλλά ξέρετε ποιοι είναι οι κανόνες; 

Η προοπτική της επίσκεψης μιας παραλίας φιλικής προς σκύλους ενδέχεται να σας γεννήσει νέα ερωτήματα: Πού πρέπει να πάω; Τι πρέπει να έχω μαζί μου; Διαβάστε αυτό τον χρήσιμο οδηγό, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Προετοιμαστείτε

Συνήθως δεν είναι δύσκολο να βρείτε παραλίες που είναι φιλικές προς σκύλους, αλλά ίσως να χρειαστεί να προηγηθεί λίγη έρευνα. Σε πολλές παραλίες στις οποίες επιτρέπονται σκύλοι ισχύουν διάφοροι κανόνες, όπως η συνεχής και υποχρεωτική χρήση λουριού και η απαγόρευση της εισόδου τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Εάν έχετε μια συγκεκριμένη παραλία στο μυαλό σας, διαβάστε στο διαδίκτυο από πριν τους κανόνες που ισχύουν. 

Εάν θέλετε να μπορεί ο σκύλος σας να τρέχει ελεύθερα, καλό θα ήταν να βρείτε μια παραλία στην οποία αυτό επιτρέπεται. Ίσως χρειαστεί να διανύσετε μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν που αναμένατε και να προγραμματίσετε το ταξίδι σας αντίστοιχα, μαζί με τις απαραίτητες στάσεις για να πάει το κατοικίδιό σας στην τουαλέτα και να ξεμουδιάσει. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε μακριά, καλό θα ήταν επίσης να βρείτε από πριν στοιχεία επικοινωνίας με κτηνιατρικές κλινικές επείγουσας φροντίδας κοντά στον τελικό σας προορισμό (σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο).

Τι να πάρετε μαζί σας

Όταν πηγαίνετε στην παραλία, συνήθως δεν παίρνετε μόνο το μαγιό σας. Το ίδιο ισχύει και όταν παίρνετε τον σκύλο σας στην παραλία. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το τι να πάρετε μαζί σας για την ασφάλεια του τετράποδου φίλου σας, αλλά και για να είναι η μέρα σας πιο ξεκούραστη και διασκεδαστική:

  • Εμφιαλωμένο νερό
  • Μπολ νερού
  • Ομπρέλα παραλίας ή σκίαστρο
  • Κρεβάτι παντός καιρού για τον σκύλο ή μια κουβέρτα
  • Πάρκο για την ασφάλεια του σκύλου σας εάν είναι μικρός
  • Πολλές πετσέτες
  • Αντηλιακό σκύλου
  • Σωσίβιο σκύλου με λαβή
  • Σακούλες απορριμμάτων σκύλου
  • Φαγητό και λιχουδιές
  • Φουσκωτά και αδιάβροχα παιχνίδια για σκύλους
  • Μποτάκια σκύλου για την προστασία των ποδιών από την καυτή άμμο
  • Γυαλιά ηλίου για σκύλους για την προστασία των ματιών από τον ήλιο και το αλάτι
  • Ένα κιτ πρώτων βοηθειών για σκύλους
  • Μια αδιάβροχη συσκευή παρακολούθησης μέσω GPS που μπορεί να προσαρτηθεί στο κολάρο

Ασφάλεια στην παραλία

Ακόμα και εάν είστε νέος κηδεμόνας κατοικιδίου, πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη πόσο εύκολο είναι για τους σκύλους να μπλέξουν σε μπελάδες. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσει ή να τραυματιστεί ο σκύλος σας:

  • Πριν αφήσετε τον σκύλο σας να αρχίσει την εξερεύνηση, χτενίστε την παραλία για να εντοπίσετε τυχόν σκουπίδια τα οποία ενδέχεται να προσπαθήσει να φάει ή αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένα μπουκάλια, κονσέρβες ή κοχύλια, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό.
  • Μην αφήνετε τον σκύλο σας να πίνει θαλασσινό νερό. Εάν παρατηρήσετε σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει ζεσταθεί ή διψάει πολύ, δώστε του άφθονο νερό να πιει. 
  • Προστατεύστε τον από την υπερθέρμανση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάντληση ή θερμοπληξία. Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να λαχανιάζει πολύ ή φαίνεται κουρασμένος, βάλτε τον να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι ή μια κουβέρτα στη σκιά και δώστε του νερό. Παρακολουθήστε τον σκύλο σας και εάν είναι πολύ υποτονικός ή αποπροσανατολισμένος, ή εάν η αναπνοή του δεν επανέλθει στο φυσιολογικό, επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο. Συγκεκριμένοι σκύλοι με επίπεδη μουσούδα ή σκύλοι με εξαιρετικά φουντωτό τρίχωμα, όπως τα μπουλντόγκ και τα χάσκυ, χρειάζονται επιπλέον επιτήρηση για να μην υπερθερμανθούν. 
  • Τα μποτάκια θα προστατεύσουν τα πόδια τους από τα εγκαύματα που προκαλεί η καυτή άμμος και τα γυαλιά ηλίου που είναι ειδικά κατασκευασμένα για σκύλους θα προστατεύσουν τα μάτια τους από τις βλαβερές επιπτώσεις του ηλίου. 
  • Καλύψτε τη μύτη, τα αυτιά και οποιεσδήποτε άλλες περιοχές με πιο λεπτό τρίχωμα με αντηλιακό ειδικά για σκύλους. Οι σκύλοι είναι εξίσου επιρρεπείς με τους ανθρώπους στα ηλιακά εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Μην αφήνετε τους ανοιχτόχρωμους σκύλους να περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο, καθώς το τρίχωμά τους δεν παρέχει ισχυρή προστασία. 
  • Δώστε στον σκύλο σας να φορέσει ένα σωσίβιο εάν πρόκειται να κολυμπήσει ή να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ για σκύλους. Ακόμα και οι σκύλοι που κολυμπούν πολύ καλά μπορούν να κουραστούν, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Ένα σωσίβιο με λαβή στο πίσω μέρος θα σας βοηθήσει να τον τραβήξετε στην ακτή, εάν χρειαστεί. 
  • Βεβαιωθείτε ότι πάντα φοράει κολάρο με ταυτότητα στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας σας, σε περίπτωση που χαθεί. Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε στον σκύλο σας μια αδιάβροχη συσκευή παρακολούθησης μέσω GPS. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σκύλους που δείχνουν ενδιαφέρον για άλλα πλάσματα, όπως γλάρους ή άλλους σκύλους στην παραλία. Εάν ο σκύλος σας είναι ακόμα κουτάβι και υπό εκπαίδευση, θα χρειαστεί να τον κρατάτε δεμένο κοντά σας, για να μην φύγει. Ίσως θα ήταν καλό να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσει λίγο και να εκπαιδευτεί, εάν θέλετε πραγματικά να απολαύσετε μια απόδραση στην παραλία.

Ξεβγάλτε τα αλάτια από το τρίχωμα του σκύλου σας όταν είστε έτοιμοι να φύγετε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξύνεται συνέχεια ούτε θα γλείψει πολύ αλάτι. Οι περισσότερες δημόσιες παραλίες έχουν ένα λάστιχο ή εξωτερικό ντους, αλλά φροντίστε να επιδείξετε σεβασμό στα άλλα άτομα που μπορεί να το χρησιμοποιούν. 

Με όλα αυτά που χρειάζεται να έχετε κατά νου, ίσως να σας φαίνεται ότι η προετοιμασία για μια απόδραση στην παραλία με τον σκύλο δεν ακούγεται και τόσο ειδυλλιακή. Αλλά ως καλός κηδεμόνας κατοικιδίου, θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μείνει αυτή η πρώτη εμπειρία του κουταβιού σας στην παραλία αξέχαστη. Μετά την προετοιμασία της πρώτης φοράς, θα είστε επίσης έτοιμοι για μελλοντικές εκδρομές, που σημαίνει ότι οι αυθόρμητες εξορμήσεις στην παραλία με τον σκύλο σας μπορούν να γίνουν μια ευχάριστη καλοκαιρινή παράδοση.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: