ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ταξιδεύουν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία και Αυστραλία τα κρασιά του Αγίου Όρους


in.gr . 
 
Οι αγορές επιλέχθηκαν λόγω της παρουσίας ελληνικού στοιχείου σε αυτές

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αγγλία και την Αυστραλία πρόκειται

να προωθηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα κρασιά του Αγίου Όρους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών τους.

Οι συγκεκριμένες αγορές – στόχοι επιλέχθηκαν αφενός λόγω της παρουσίας ελληνικού στοιχείου σε αυτές, αφετέρου επειδή θεωρείται ότι υπάρχει εκεί εν δυνάμει το αγοραστικό κοινό για το συγκεκριμένο προϊόν. Από την πορεία του εγχειρήματος, άλλωστε, θα εξαρτηθεί η δυνατότητα ευρύτερης προώθησης της παραγωγής κρασιού της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες παραγωγοί δεκάδων ποικιλιών αμπελιού.

Ο τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η προώθηση κρασιών του Αγίου Όρους σε τρίτες χώρες θα γίνει στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είναι κατά 100% χρηματοδοτούμενο ενώ η Περιφέρεια, από την πλευρά της θα καλύψει ένα τμήμα των ταξιδιωτικών εξόδων.

 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, Κώστα Μιχαηλίδη, η σημασία του προγράμματος είναι μεγάλη, καθώς είναι η πρώτη φορά που καλύπτεται η χρηματοδότηση σε ποσοστό 100% για να προβληθεί μια συγκεκριμένη περιοχή μέσα από τα κρασιά ΠΓΕ (Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης) του Αγίου Όρους. «Τα κρασιά με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης Αγίου Όρους, παρότι έχουν αρκετά μεγάλη παραγωγή, δεν έχουν τόσο μεγάλες εξαγωγές στις περιοχές των τεσσάρων αγγλοσαξωνικών χωρών που επιλέχθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι το πρόγραμμα προβολής των κρασιών περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη γκάμα δράσεων όπως η διαφήμισή τους σε εξειδικευμένο τύπο αλλά και στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και δείπνα όπου θα κληθούν εξειδικευμένοι άνθρωποι του κλάδου που επηρεάζουν το αγοραστικό κοινό. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο έντυπο και διαφημιστικό υλικό. Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε, ακόμη ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε υψηλό βαθμό ωριμότητας και υπήρχε η δυνατότητα προσαρμογής της στις ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με απώτερο στόχο να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της. «Όταν εστιάζει κανείς σε μια μικρή περιοχή με μεγάλη δυναμική γίνεται μια καλή αρχή για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το βηματισμό μας και αργότερα να επεκταθούμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την επιλογή των αγορών – στόχων, τη χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή καθώς, όπως είπε, πρόκειται για χώρες στις οποίες οι άνθρωποι πίνουν γενικά κρασί, είναι γνώστες του καλού κρασιού και θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να εκτιμηθεί η ιδιαιτερότητα των κρασιών του Αγίου Όρους.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

ΑΠΟ https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: