ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σκέψεις για κατάργηση - Τι θα ισχύσει για τις μάσκες


17.03.2022 12:33

Στα βήματα χωρών όπως το Ισραήλ και η Γαλλία όσον αφορά την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού φαίνεται πως θα βαδίσει και η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι

τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα κορονοϊού.

Το  μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για πιθανότητα κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμούς. Εξήγησε πως οι πιθανότητες κατάργησης είναι στο 50% και είπε πως σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, όπως οι θάνατοι και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μάλιστα η κατάργηση μπορεί να γίνει πριν το Πάσχα. «Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass π.χ. για τους χώρους της εστίασης», τόνισε.

Επίσης για τη μάσκα ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι είναι πιθανό να σταματήσει η χρήση της σε κλειστούς χώρους. «Ήρθαν για να μείνουν στα νοσοκομεία» διευκρίνισε.

Όσον αφορά στην τέταρτη δόση  εμβολίου για τον κορoνοϊό ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι αναμένεται να δοθεί και στους άνω των 70 ετών, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες. «Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα ενισχυτικές δόσεις στον υπόλοιπο πληθυσμό και στα παιδιά. Αν θα χρειαστεί θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο» ανέφερε.

«Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή την στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για βελτίωση.

ΑΠΟ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: