ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η δήλωση της βάπτισης και του ονόματος των νεογνών


17/03/2022 20:17 

Πλέον οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν μέσω του gov.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, το όνομα και τη βάπτιση του παιδιού τους χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στο

ληξιαρχείο. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτει σε λειτουργία μια νέα υπηρεσία, βάζοντας τέλος στις μεγάλες ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση «δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ειδική εφαρμογή για τη δήλωση ονόματος νεογνού από τα υπόχρεα πρόσωπα»

Με την ψηφιοποίηση της ονοματοδοσίας, η διαδικασία γίνεται απλή και γρήγορη, καθώς το αίτημα για το όνομα του παιδιού μεταφέρεται ηλεκτρονικά στον ληξίαρχο. Αρκεί ο ένας από τους δύο γονείς να εισέλθει στο gov.gr, στην κατηγορία «Οικογένεια» και να επιλέξει τη «Βεβαίωση Ονοματοδοσίας».

Στη συνέχεια, αφού ταυτοποιηθεί με τους κωδικούς TAXISnet και καταχωρήσει το OTP που θα του αποσταλεί στο κινητό του τηλέφωνο, θα αναζητήσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού του. Θα συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία (έχει τη δυνατότητα να καταχωρήσει μέχρι τρία ονόματα) και θα υποβάλλει την αίτηση. Τέλος, θα πρέπει και ο έτερος γονέας να δώσει έγκριση (ηλεκτρονικά) για το όνομα/ονόματα που έχει δηλώσει ο άλλος.

Αυτόματα, η αίτηση μεταφέρεται στον ληξίαρχο, ο οποίος κατοχυρώνει τη δήλωση και ολοκληρώνεται η διαδικασία της ονοματοδοσίας. Ο γονέας που υπέβαλε τη δήλωση θα ενημερωθεί με e-mail ή SMS ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία. Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και στη δήλωση βάπτισης

Η σχετική απόφαση

1. Δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ειδική εφαρμογή για τη δήλωση ονόματος νεογνού από τα υπόχρεα πρόσωπα.
2. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η αυθεντικοποίηση των υπόχρεων προσώπων, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Κατόπιν, ένα από τα υπόχρεα πρόσωπα καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, καθώς και τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία γέννησης του νεογνού, ώστε να εμφανιστούν στην ανωτέρω εφαρμογή τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του νεογνού, όπως περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πολιτών και μετά καταχωρίζει σε ειδικό πεδίο το όνομα του νεογνού και τα στοιχεία του άλλου υπόχρεου προσώπου (ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο), ώστε να του αποσταλεί ειδοποίηση και να προβεί σε επιβεβαίωση της δήλωσης ονόματος.

3. Μετά την καταχώρηση του ονόματος από το πρώτο υπόχρεο πρόσωπο και την επιβεβαίωση από το δεύτερο, η δήλωση ονόματος νεογνού οριστικοποιείται και αποστέλλεται μέσω του συστήματος του Μητρώου Πολιτών στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα, για να καταχωρήσει ο ληξίαρχος το όνομα του νεογνού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης.

4. Για την υποβολή της δήλωσης ονόματος νεογνού, η ειδική εφαρμογή δύναται να αντλεί από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπόχρεων προσώπων.

5. Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα. Αν και οι δύο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γονική μέριμνα, το όνομα καταχωρίζεται με δήλωση αυτού που έχει την επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.
Ηλεκτρονική δήλωση βάπτισης
1. Τα υπόχρεα πρόσωπα μπορούν να δηλώσουν τη βάπτιση του νεογνού με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του θρησκευτικού λειτουργού που τέλεσε ή συνέπραξε στο μυστήριο μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

2. Για την προθεσμία δήλωσης βάπτισης και τις κυρώσεις από την πάροδο της προθεσμίας αυτής, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 26 και το άρθρο 49 του ν. 344/1976.

3. Μέσω της ανωτέρω εφαρμογής μπορεί να γίνει και η καταχώρηση της βάπτισης.

 ΑΠΟ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: