ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

ΕΟΠΥΥ: Αλλαγές σε επισκέψεις στους γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες


3 Μαρτίου 2022 - 10:25 

Ανατροπές για ασθενείς αλλά και για γιατρούς φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ που αλλάζει άρδην τον Οργανισμό.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική του φάση και αναμένεται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ώστε το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου να έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Ήδη όμως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει πλήρως τον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες Υγείας στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ειδικότερα η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση θέτει νέους κανόνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, βάζοντας ποιοτικά κριτήρια στα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται για τους ασφαλισμένους. Όποιος πάροχος δεν τα πληροί δεν θα μπορεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους και γι αυτό θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, κλίνες ΜΕΘ, καθώς και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις νοσηλείες.

Σε ότι αφορά στις ιατρικές επισκέψεις, ετοιμάζεται σχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα τους επιλέξουν.

Στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ τους οποίους θα μπορούν ελεύθερα και δωρεάν να επισκέπτονται.

Στις περιπτώσεις όπου δεν θα υπάρξουν ιδιώτες γιατροί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, θα γίνονται συμβάσεις με ιδιωτικά πολυϊατρεία για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στις διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, θα μειώσουν τις πλασματικές εξετάσεις. Εκείνες δηλαδή που ενώ χρεώνονται στον Οργανισμό δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αλλά ήταν αδύνατον να εντοπισθεί το μέγεθός του, καθώς δεν υπήρχε real time έλεγχος.

Με το νομοσχέδιο υιοθετείται ένα νέο σύστημα βάση του οποίου κάθε εξέταση θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο εάν πραγματοποιείται ή όχι. Μάλιστα για τον έλεγχο αυτό θα υπάρξει και συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα λειτουργούν όπως σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ρύθμιση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και χρόνια είχε βρεθεί ότι ορισμένα διαγνωστικά κέντρα υπερχρέωναν τον Οργανισμό.

Μάλιστα μέσα στην περίοδο της πανδημίας και ειδικά της καραντίνας, κάποιοι παρουσίασαν αύξηση στην κίνηση και στην διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων της τάξης του 120% με 130%, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ.

Όμως μία άλλη βασική αλλαγή που έρχεται στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων αφορά στα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Οι λεπτομέρειες αναμένεται πάντως να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τα διαγνωστικά κέντρα θα αμείβονται για κάθε εξέταση με βάση την παλαιότητα του μηχανήματος αλλά και τις τομές (αφορά σε απεικονιστικά μηχανήματα), κάτι που θα ορισθεί με λεπτομέρεια σε υπουργική απόφαση.

Γεγονός που σημαίνει πως όσο πιο παλαιό είναι ένα μηχανήματα τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ.

Όμως εξαιτίας ακριβώς αυτής της ρύθμισης, τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι ουσιαστικά υποχρεωμένα να εξοπλίζονται με σύγχρονα συστήματα, κάτι που θα ευνοήσει τους ασφαλισμένους.

Οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ

Για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια είναι πιο σύνθετα και θα εφαρμοσθούν πιθανώς στο 2ο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν και κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

πηγή: themaygeias

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: