ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Τράπεζες: Νέα 15μηνη προστασία από τους πλειστηριασμούς για ευάλωτους

 

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο - Σε ποιο ύψος θα φτάνει η δόση-μίσθωμα και πότε αναμένεται ο διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Καθ’ οδόν για τη Βουλή, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, βρίσκεται πλέον το νομοσχέδιο για το μεταβατικό, ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτησε τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο»

Όπως έχει γράψει το news247.gr το «δίκτυ προστασίας» θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να μη βγει άμεσα σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία τους, μέχρι την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα τους εξασφαλίσει το δικαίωμα στέγασης στο σπίτι τους έναντι ενοικίου.

Με δεδομένο ότι ο Φορέας δεν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει πριν από τον Μάρτιο του 2023, όπως αναφέρεται στην 13η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεταβατικό καθεστώς θα έχει διάρκεια 15 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι Θεσμοί, κάμφθηκαν από το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, ότι η απουσία ενός προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα οδηγούσε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και προσφυγές στα δικαστήρια, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών μονιμότερες.

Το ύψος της δόσης

Στη διάρκεια των 15 μηνών ο ευάλωτος δανειολήπτης θα καταβάλει δόση-μίσθωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί σε ετήσια βάση στο 5% της αξίας του ακινήτου, με το κράτος να επιδοτεί, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, με 70-210 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, για ακίνητο 100.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα θα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, δηλαδή 416 ευρώ τον μήνα. Με την κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού, ο οφειλέτης θα καταβάλει από 210 έως 346 ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται ότι η αξία για το 85% των ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 312 ευρώ, με το κράτος να επιδοτεί 70-210 ευρώ.

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Με το πέρας της 12ετίας ο οφειλέτης έχει πρώτο δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, εφόσον έχει ανακάμψει οικονομικά.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

  • Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Πράσινο φως από την Eurostat για τον Φορέα

Παράλληλά το οικονομικό επιτελείο αναμένεται το πράσινο φως από την Eurostat στις 15 Μαρτίου ώστε αμέσως μετά να τρέξει τον διαγωνισμό για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κληθούν να διαχειριστούν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Η Eurostat έχει ήδη στα χέρια της το τελικό κείμενο για την σύσταση του φορέα και κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου για επαφές με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να δώσει και την τελευταία έγκριση που απομένει για να τρέξει, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, ο σχετικός διαγωνισμός.

Υπ’ αυτή την προϋπόθεση ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος να τρέξει ακόμη και πριν το τέλος Μαρτίου ή στην χειρότερη στις αρχές Απριλίου αλλά με βάση το χρονοδιάγραμμα, η λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους και τοποθετείται το 2023. Το θέμα του Φορέα που αποτελεί κομβικό σημείο για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: