ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Πάμε μια βόλτα… στο Μεταξουργείο για το Λουκιανό Κηλαηδόνη

in.gr .

Παρουσίαση της επίσημης ιστοσελίδας του Λουκιανού Κηλαηδόνη την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Λουκιανό Κηλαηδόνη θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Μεταξουργείο, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων απουσίας του αγαπημένου καλλιτέχνη που με το έργο του στιγμάτισε και διαμόρφωσε ολόκληρες γενιές.

Στο χώρο που δημιούργησε ο ίδιος με τη σύζυγό του Άννα Βαγενά και στέγασαν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, το «Μεταξουργείο» του που τόσο αγαπούσε διοργανώνεται μια βραδιά-μνήμης που θα περιλαμβάνει προβολές σπάνιου αρχειακού υλικού, μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του με το Μανώλη Φάμελλο και τη Μαρία Κηλαηδόνη αλλά και την πρώτη παρουσίαση της Επίσημης Ιστοσελίδας του Λουκιανού Κηλαηδόνη βασισμένη στο προσωπικό του αρχείο https://www.loukianoskilaidonis.gr/

Την ιστοσελίδα επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα η Γιασεμί Κηλαηδόνη και περιλαμβάνει το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας όπως και τη βιογραφία που συνέγραψε η Άννα Βαγενά.

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη μέσα από το προσωπικό του αρχείο που με σχολαστικό τρόπο συγκέντρωνε ο ίδιος σε όλη του τη ζωή. Για πρώτη φορά αυτό το υλικό θα βρίσκεται συγκεντρωμένο ώστε το κοινό να μπορεί να απολαύσει φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες, και αναλυτικά όλη τη δισκογραφία του, τη μουσική που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, σημαντικές συνεντεύξεις του καθώς και τις εμβληματικές συναυλίες του.

«Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο Λουκιανός μας», λέει η Άννα Βαγενά. «Πέντε χρόνια απουσίας, αλλά και με έναν τρόπο έντονης παρουσίας. Μιας παρουσίας που όσο περνάει ο καιρός, θαρρείς πως γίνεται εντονότερη. Όχι μόνο για εμάς την οικογένειά του, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Tα τραγούδια παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Το «Θα κάτσω σπίτι», που έγινε ο ύμνος των lockdown, το «Που βαδίζουμε κύριοι;», που έχει γεμίσει το διαδίκτυο με καινούριες εκδοχές του σε σχέση με τον κορονοϊό;  «Το ματς», «ο Χατζηπετρής», «Τα νέα μέτρα» και τόσα άλλα. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο Λουκιανός δεν έγραψε ποτέ τραγούδια «αφ’ υψηλού», μίλησε με τα τραγούδια του για όλους εμάς, μαζί με εμάς. Μέσα από το έργο του, το ήθος του, την ίδια την προσωπικότητά του και τη στάση ζωής του ο Λουκιανός είναι και θα παραμείνει παρών και επίκαιρος».

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του ιστοχώρου έγινε από την εταιρία Tool (www.tool.gr) ενώ στην επιλογή του υλικού συνεργάστηκαν η Γιασεμί Κηλαηδόνη με την Αφροδίτη Δασκαλάκη. Η δημιουργία της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκε με την οικονομική αρωγή του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος για τον Ψηφιακό Πολιτισμό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των μέτρων προστασίας εναντίον της εξάπλωσης του covid 19 που ισχύουν για τα θέατρα.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Κυριακή 6/2/2022 από τις 7:00 μ.μ.,

Θέατρο «Μεταξουργείο»,

Ακαδήμου 14, Αθήνα

Τηλέφωνο 210-5234382

ΑΠΟ https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: