ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ



Νέες αλλαγές πρόκειται να γίνουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει δύο νέες αλλαγές, η μία είναι η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ και η άλλη η

επίσπευση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων και για τις περιπτώσεις κληρονομιών και δωρεών.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ δεσμεύτηκε να καταργήσει τη βεβαίωση ΤΑΠ, ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε πως εντός του 2022 στην πλατφόρμα MyProperty προστίθενται ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις κληρονομιών και άτυπων δωρεών, παράλληλα με την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας και της βεβαίωσης οφειλής.

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο από τον κ. Πιτσιλή

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, το 2021 η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο, υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Μεγάλο βήμα -εφόσον γίνει- χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, την οποία προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και αποτελεί εστία ταλαιπωρίας και αγανάκτησης για τους φορολογούμενους, καθώς περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα για την έκδοσή του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων.

Τι ειπώθηκε από τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ, για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες, από 3 έως και 9 μήνες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική πιστοποιητικοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων τις έχει μεταβάλει σε πραγματικό «Γολγοθά», ζητώντας κατάργηση πιστοποιητικών, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του ΤΑΠ.

 Δείτε το βίντεο στο https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: