ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Τι Kάνουμε Για Να Προστατέψουμε Τα Ζώα Από Το Ψύχος Και Τον Παγετό


On Jan 27, 2022

Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών: Τι Kάνουμε Για Να Προστατέψουμε Τα Ζώα Από Το Ψύχος Και Τον Παγετό

Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών: Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες από τους εθελοντές Φιλοζωικού Ομίλου Σερρών ΦΟΣ για το τι μπορεί να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τα ζωάκια που ζουν έξω από το ψύχος και τον παγετό.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα αδέσποτα ζώα από το δριμύ ψύχος και τον παγετό.

Προσφέρετε φαγητό. Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, τα ζώα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και θερμίδες για να επιβιώσουν. Αυξήστε το φαγητό που τους δίνετε ή έστω αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να ταΐσετε κάποιο αδύναμο ζωάκι που θα βρεθεί στο δρόμο σας. Προτιμήστε ξηρά τροφή, που είναι πιο οικονομική. Η υγρή τροφή μπορεί να παγώσει ή να χαλάσει αν δε φαγωθεί εγκαίρως. Υπενθυμίζεται ότι η σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρέπεται από το νόμο, αρκεί να γίνεται σε δημόσιο χώρο και να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από υπολείμματα τροφών. Επίσης, αποφύγετε να δίνετε αποφάγια, καθώς τα περισσότερα ανθρώπινα τρόφιμα είναι ακατάλληλα για σκύλους και γάτες. Αλάτι, μπαχαρικά και μικρά κόκαλα ψαριών-πουλερικών είναι άκρως επικίνδυνα. Φροντίστε να υπάρχει καθαρό νερό δίπλα στην τροφή τους και βεβαιωθείτε πως δεν παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία. Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά μπολ, γιατί παγώνουν και μπορεί να κολλήσει η γλώσσα τους.

Φτιάξτε αυτοσχέδιο καταφύγιο. Ένα πλαστικό κουτί, ένα φορητό ψυγείο για κάμπινγκ με μια τρύπα για είσοδο, ακόμα και ένα χαρτόκουτο επενδυμένο με πλαστικό ή μονωτική ταινία, τοποθετημένο σε μια προφυλαγμένη γωνία, είναι αρκετό για να τα προστατεύσει από ανέμους και βροχές. Ιδανικά, το «σπιτάκι» μπορεί να ακουμπάει σε μια παλέτα για να μην έχει επαφή με το παγωμένο χώμα. Βάλτε μέσα φελιζόλ ή άχυρο για μόνωση, ή έστω παλιά ρούχα και κουβερτάκια, αρκεί να τα αλλάξετε αν βραχούν, γιατί αλλιώς θα παγώσουν.

Ανοίξτε την αυλή, την αποθήκη ή το σπίτι σας για τις πιο κρύες μέρες. Αν μένετε σε μονοκατοικία, ή αν είστε σίγουροι ότι δε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στους υπόλοιπους γείτονες, ένα εσωτερικό ασφαλές σημείο είναι σωτήριο για αυτά τα πλάσματα. Ακόμα καλύτερα, υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζωάκι.

Χτυπήστε το καπό ή την κόρνα πριν βάλετε μπρος το αυτοκίνητο. Οι γάτες, και κυρίως τα μικρά γατάκια, έλκονται από τη ζέστη της μηχανής και κουρνιάζουν μέσα στη μηχανή ή πάνω στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Κάντε θόρυβο για να τα διώξετε εγκαίρως, αλλιώς θα βρουν βασανιστικό θάνατο.

Ζητήστε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου για τα πολύ άρρωστα ζώα. Όσα έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό είναι πιο ευάλωτα στο κρύο. Καμιά φορά, μπορεί να χρειάζεται μια απλή θεραπεία λίγων ημερών για να σωθεί ένα ταλαιπωρημένο ζώο.

Τα αδέσποτα ζώα δεν είναι άγρια ζώα. Δεν έχουν επιλέξει να είναι στο δρόμο και συχνά είναι εγκαταλελειμμένα από ανεύθυνους κηδεμόνες. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δύσκολη ζωή τους λίγο καλύτερη, προσφέροντάς τους έστω το ελάχιστο που μπορούμε.

ΑΠΟ  https://fanpage.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: