ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Covid Free Wallet GR: Πώς εισάγετε την ταυτότητα στην εφαρμογή -Οδηγίες βήμα προς βήμα [βίντεο]


NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
29/12/2021

Διαθέσιμη για όλους τους πολίτες είναι πλέον η νέα εφαρμογή Covid Free GR Wallet, η οποία φέρει την καινοτομία της ψηφιακής ταυτότητας.

Στη νέα εφαρμογή, -που είναι διαθέσιμη στις πλατφόρμες iOS και Android για συσκευές κινητών και τάμπλετ- οι πολίτες μπορούν να αποθηκεύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα) στο κινητό τους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη που διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου).
Ψηφιακή ταυτότητα: Τι στοιχεία εμφανίζονται στο Covid Free Wallet GR

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας περιέχει στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και συγκεκριμένα: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό, σε όποιο σημείο απαιτείται έλεγχος πιστοποιητικού COVID κατά την είσοδο, αντί για την ταυτότητά τους οι πολίτες μπορούν πλέον να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, χωρίς να επιτρέπεται αυτό να σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων.
Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος
Πώς εισάγεται η ταυτότητα

Η διαδικασία δημιουργίας και αποθήκευσης του πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά ο πολίτης πρέπει να εγκαταστήσει μέσα από τις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και tablet τη νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet. Στη συνέχεια, μπαίνει την οθόνη «Ταυτοπροσωπία» και ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet ή web banking (εφόσον ο τραπεζικός λογαριασμός που αντιστοιχεί στους κωδικούς web banking είναι επικαιροποιημένος). Για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (One Time Password – OTP), ο οποίος αποστέλλεται με SMS στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του πολίτη.
 
Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία αυθεντικοποίησης, το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας δημιουργείται αυτόματα και αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο στην εφαρμογή Covid Free GR Wallet. Επιπλέον, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να το αποθηκεύσει και στο wallet της συσκευής του.
 
Η άντληση των στοιχείων γίνεται από το Μητρώου Δελτίων Αστυνομικών Δελτίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας που δημιουργείται από το gov.gr λαμβάνει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και QR code.

Ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι «για την ταυτοποίηση στο Covid free GR app μέσω taxis απαιτείται να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου μέσω ΓΓΠΣΔΔ και του μητρώου επικοινωνίας. Αντίστοιχα, για τραπεζική ταυτοποίηση πρέπει τα στοιχεία να είναι επικαιροποιημένα».

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες:
 


Προσοχή: Αντικαθιστά την αστυνομική ταυτότητα μόνο σε ό,τι αφορά τους ελέγχους πιστοποιητικών


Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ελέγχους των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Δεν υποκαθιστά σε καμία άλλη περίπτωση την Αστυνομική Ταυτότητα, ούτε αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας απλώς επιδεικνύεται και δεν σκανάρεται από τους υπαλλήλους των καταστημάτων, παρά μόνο από τα αρμόδια κρατικά όργανα και μόνο κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με Κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.
 
*Η εφαρμογή Covid Free GR Wallet είναι διαθέσιμη για τις πλατφόρμες iOS και Android στο covidfree.gov.gr.<p>

Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/taytotita-sto-covid-free-wallet-pos-mpainei-odigia">Covid Free Wallet GR: Πώς εισάγετε την ταυτότητα στην εφαρμογή -Οδηγίες βήμα προς βήμα [βίντεο] </a></p> 

ΑΠΟ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.