ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΥπΑΑΤ: Ανοιξε ο δρόμος για το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών


NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
29/12/2021  14:55


Δημοσιεύτηκε το Μητρώο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (Φ.Π.Γ.Σ.), από τον ΕΛΓΟ και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται το πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ.Η πρόσκληση αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου και ενεργοποιείται για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Συνολικά 98 νομικά πρόσωπα και 14 ατομικές επιχειρήσεις πιστοποιήθηκαν και εγγράφονται στο Μητρώο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (Φ.Π.Γ.Σ.)του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του 2ου κύκλου αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υποβλήθηκαν έως 10.11.2021.

Η πιστοποίηση είναι αορίστου διάρκειας τηρουμένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την προαναφερόμενη απόφαση.

Στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ www.elgo.gr είναι αναρτημένος ο οριστικός Πίνακας που περιλαμβάνει στοιχεία του Μητρώου για τις 112 πιστοποιημένες επιχειρήσεις.

Η γεωγραφική κατανομή των πιστοποιημένων Φ.Π.Γ.Σ., ανά Περιφέρεια, βάσει της έδρας τους:

    Βόρειο Αιγαίο 2
    Κεντρ. Μακεδονία 23
    Ιόνια Νησιά 3
    Πελοπόννησος 6
    Δυτική Ελλάδα 13
    Δυτική Μακεδονία 4
    Νότιο Αιγαίο 1
    Θεσσαλία 13
    Στερεά Ελλάδα 4
    Ήπειρος 4
    Κρήτη 12
    Αν.Μακεδ. -Θράκη 14
    Αττική 13

ΣΥΝΟΛΟ 112

Επίσης, από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος www.agroadvisors.elgo.gr προκύπτει ότι 466 πιστοποιημένοι και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Γεωργικοί Σύμβουλοι, διαφόρων ειδικοτήτων, η πλειονότητα των οποίων είναι Γεωπόνοι ΠΕ και Τεχνολόγοι Γεωπονίας, απασχολούνται με πλήρη απασχόληση ή συμμετέχουν στους 112 Φ.Π.Γ.Σ..

Αναλυτικά:
ΓΕΩΡΓΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ Φ.Π.Γ.Σ.

    ΓΕΩΠΟΝΟΙ 343
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ 66
    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ 29
    ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ 4
    ΓΕΩΛΟΓΟΙ 3
    ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ 11
    ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 6
    ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 3
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ 1

ΣΥΝΟΛΟ 466

Εντός του Ιανουαρίου 2022 θα οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων στο πλαίσιο της αριθ. πρωτ. 39637/26.07.2021 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίησή τους ως Γεωργικοί Σύμβουλοι (Γ.Σ.) και την εγγραφή τους στο Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υλοποίηση του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την ακριβή ημερομηνία και τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς και με σχετικό Δελτίο Τύπου του Οργανισμού.<p>

Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/ypaat-programma-georgikon-symboylon">ΥπΑΑΤ: Ανοιξε ο δρόμος για το πρόγραμμα Γεωργικών Συμβουλών </a></p> 

ΑΠΟ https://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.