ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Πώς να εξηγήσετε το χαιρετισμό της γάτας σας


21 Αυγούστου 2020

Από τις καλύτερες στιγμές για κάθε κηδεμόνα κατοικιδίου είναι όταν το κατοικίδιο τον υποδέχεται μόλις μπαίνει στο σπίτι. Ο χαιρετισμός μιας γάτας δεν είναι ίδιος με ενός

σκύλου, και ο τρόπος που σας υποδέχεται η γάτα σας μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα για το πόσο η γάτα εμπιστεύεται τους ανθρώπους. Αφού μάθετε τα μυστικά πίσω από τους διάφορους τρόπους που σας χαιρετούν οι γάτες, μπορείτε να έχετε μια βαθύτερη κατανόηση σχετικά με το πώς αισθάνεται η γάτα σας για σας αλλά και για τους άλλους ανθρώπους.

Ο γατίσιος χαιρετισμός

Όταν έρθει στο σπίτι σας κάποιος ξένος, είναι πολύ πιθανόν η γάτα σας να κρατάει τις αποστάσεις της. Μπορεί ακόμα να προσέξετε ότι η γάτα σας χαιρετά διαφορετικά κάθε άτομο της οικογένειάς σας. Οι γάτες είναι πολύ ανεξάρτητα ζώα και όταν πραγματικά καταβάλλουν προσπάθεια για να χαιρετήσουν κάποιον είναι επειδή εμπιστεύονται αυτό το άτομο και το θεωρούν μέρος του κόσμου τους. Οι γάτες διαθέτουν οσμηγόνους αδένες στο κεφάλι τους και γύρω από τα αυτιά τους, και συχνά τρίβουν το κεφάλι τους πάνω σε ανθρώπους και άψυχα αντικείμενα που έχουν αξία για αυτές. Θέλουν να αφήσουν την οσμή τους και να μάθουν και τη δική σας οσμή. Όταν μια γάτα δοκιμάζει πρώτη φορά αν πρέπει να εμπιστεύεται κάποιον, μπορεί να τριφτεί στα πόδια αυτού του ατόμου. Μερικές φορές, όταν οι γάτες αρχίζουν να τρίβονται, οι άγνωστοι θεωρούν ότι οι γάτες αποζητούν το χάδι. Ωστόσο, αν ένα άτομο προσπαθήσει να σκύψει αμέσως για να τις χαϊδέψει, το πιθανότερο είναι η γάτα να φύγει και να κρυφτεί. Έτσι, αν έχετε την τύχη να τριφτεί μια γάτα πάνω σας, απολαύστε το για λίγο πριν προσπαθήσετε να τη χαϊδέψετε.

Το κεφάλι έχει ένα κρυφό μήνυμα

Είτε πρόκειται για τρίψιμο, πίεση ή απαλό χτύπημα με το κεφάλι, όταν μια γάτα πιέζει με το κεφάλι της κάποιον άνθρωπο, δείχνει ότι αισθάνεται έναν εξαιρετικά στενό δεσμό με αυτόν τον άνθρωπο. Το τρίψιμο του κεφαλιού είναι δείγμα στενής σχέσης και οι γάτες το φυλάνε μόνο για τα πιο φιλικά τους κατοικίδια και τους ανθρώπους που εμπιστεύονται πιο πολύ. Η πίεση με το κεφάλι διαφέρει από το απλό τρίψιμο του κεφαλιού γύρω από κάτι. Είναι μια σταθερή πίεση του κεφαλιού της γάτας πάνω στον άνθρωπο ή στο φιλικό της κατοικίδιο. Όταν μια γάτα πιέζει το κεφάλι της πάνω στο κεφάλι ενός άλλου ζώου ή ανθρώπου, αυτό είναι το απόλυτο σημάδι εμπιστοσύνης και αγάπης.

Με την κοιλιά γυρισμένη προς τα πάνω: Αν η γάτα σας δεν τρίβεται στο πόδι σας ή δεν πιέζει το κεφάλι της πάνω σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας συμπαθεί. Σε ορισμένες γάτες αρέσει απλά να ξαπλώνουν, και αντί να καταναλώνουν ενέργεια να έρθουν να σας δουν, απλά να γυρίζουν ανάσκελα αφήνοντας εκτεθειμένη την κοιλιά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να πάτε και να χαϊδέψετε την κοιλιά τους. Απλά δείχνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς, και η εκτεθειμένη κοιλιά σημαίνει ότι με τη θέλησή τους παίρνουν αυτή την τρωτή στάση σώματος. Αν η γάτα σας το κάνει αυτό για να σας χαιρετήσει, μιλήστε της απαλά, αλλά μην την αγγίξετε αμέσως. Μπορεί να κινηθεί μόνη της και να αρχίσει να τρίβεται πάνω σας ή μπορεί να σας ανοιγοκλείσει με νόημα τα μάτια.

Το μυστικό του αργού ανοιγοκλεισίματος των ματιών

Όταν οι γάτες συναντούν άγνωστους ανθρώπους ή άλλες γάτες που δεν γνωρίζουν, συνήθως τους χαιρετούν με ένα σταθερό κοίταγμα με ορθάνοιχτα μάτια. Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί να είναι σημάδι ευχαρίστησης και τρυφερότητας. Μπορείτε και εσείς να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας σαν απάντηση στη γάτα σας και να δείτε πόσο κρατάει αυτή η ανταλλαγή σημάτων. Αυτό το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί να είναι ένας τρόπος να δυναμώσετε τον δεσμό με τη γάτα σας χωρίς να την αγγίζετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με μια νέα γάτα ή με μια μεγαλύτερης ηλικίας γάτα που μπορεί να είχε κάποιες άσχημες εμπειρίες πριν υιοθετηθεί με αγάπη στο σπίτι σας. Τέλος, να αναφέρουμε ότι και οι γάτες επικοινωνούν με την ουρά τους. Πολλές γάτες δίνουν στην ουρά τους σχήμα σαν αγγλικού ερωτηματικού για να χαιρετίσουν κάποιον που συμπαθούν ή για να δώσουν σήμα ότι θέλουν να παίξουν. Επίσης αν η ουρά της γάτας είναι στην τελείως όρθια θέση, αυτό σημαίνει οικειότητα, εμπιστοσύνη και τρυφερότητα. Είτε είναι σήματα με την ουρά, είτε ανοιγοκλεισίματα των ματιών, πίεση με το κεφάλι ή απλώς τρίψιμο στα πόδια, οι γάτες δείχνουν την τρυφερότητά τους με πολλούς τρόπους και χαιρετούν τους ανθρώπους που εμπιστεύονται και αγαπούν χρησιμοποιώντας αυτή τη χαρακτηριστική γλώσσα σώματος. Η κατανόηση αυτών των τύπων χαιρετισμού μπορεί να σας βοηθήσει να αλληλεπιδράτε καλύτερα μαζί της και με το χρόνο να δυναμώσετε τον δεσμό σας.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: