ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων φέρνει στο φως νέα μυστικά

Ποια είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της φετινής υποθαλάσσιας έρευνας και ποια τα νέα εργαλεία για την τεκμηρίωση του ναυαγίου

Κομμάτι – κομμάτι συμπληρώνεται το σύνθετο παζλ του εντυπωσιακού όσο και ιστορικά πολύτιμου Ναυαγίου των Αντικυθήρων το οποίο, παρά τα ευρήματα που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, συνεχίζει να κρύβει πολλά και μεγάλα μυστικά. Πριν έναν περίπου μήνα ολοκληρώθηκε ο ετήσιος κύκλος των διερευνητικών εργασιών επιφέροντας επιπλέον ευρήματα αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το βυθισμένο από τον 1ο αιώνα π.Χ πλοίο που κουβαλούσε πλήθος αρχαιολογικών θησαυρών.
Σε αυτή τη φάση της η υποθαλάσσια έρευνα επικεντρώθηκε στη λεπτομερή αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου, μέσω της δημιουργίας ενός πλήρους φωτογραμμετρικού τρισδιάστατου μοντέλου του σε υψηλή ανάλυση, το οποίο θα δίνει σαφέστερη εικόνα σχετικά με την κατανομή των ευρημάτων και αποτελεί, παράλληλα, τη βάση για τον σχεδιασμό των νέων ερευνών που θα ακολουθήσουν. Στόχος είναι να ενσωματωθούν στο μοντέλο αυτό παλαιά και νέα ευρήματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρως τεκμηριωμένη εικόνα που ελληνικού ναυαγίου η ανακάλυψη του οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ από τα ευρήματα των φετινών ερευνών ξεχωρίζει το τμήμα ενός μαρμάρινου αγάλματος το οποίο βρέθηκε κάτω από έναν ογκόλιθο μεγάλου βάρους. Βρέθηκαν επίσης ορισμένα θραύσματα κεραμικών αλλά και κάποια μικρά δομικά στοιχεία του πλοίου από ξύλο και χαλκό από τα οποίου προκύπτουν στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα για την χρονολόγηση του ναυαγίου αλλά και για το φορτίο που μετέφερε.
 
Το νέο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα της υποβρύχιας έρευνας του ναυαγίου των Αντικυθήρων πραγματοποιείται από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τη διεύθυνση της Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, και του Lorenz E. Baumer, καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: