ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Πρέβεζα: Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης βόμβας που ζυγίζει 900 κιλά


17:26 , Πέμπτη 04 Νοεμβρίου 2021

 Συναγερμός σήμανε στην Πρέβεζα, έπειτα από τον εντοπισμό μίας ιταλικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια εργασιών επί της οδού Μπάλκου.

Όπως αναφέρει ο Χαράλαμπος Γκούβας στο PREVEZANEWS, η βόμβα είχε βάρος 900kg.

Η περιοχή εκκενώθηκε και η επιχείρηση των πυροτεχνουργών του στρατού (ΤΕΝΞ) για την απομάκρυνση της βόμβας ολοκληρώθηκε στις 09:15.

Η βόμβα προσδέθηκε με ιμάντες και φορτώθηκε σε τζιπ του στρατού. Συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας, ασθενοφόρου και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απομακρύνθηκε από το σημείο και πρόκειται να μεταφερθεί σε ερημική περιοχή για εξουδετέρωση.

Ο κ. Γκούβας με αφορμή αυτό το γεγονός παραθέτει ορισμένα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία:

“Η βόμβα έπεσε από Ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στις 28 Οκτωβρίου 1940. ΔΕΝ έσκασε. Μία δεύτερη έπεσε και έσκασε καταστρέφοντας το Ιστορικό Τζαμί Ιτς Καλέ του Αλή Πασά, το οποίο από το 1912-1940 χρησιμοποιούνταν ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Τζαμί δεν υπάρχει πια. Το 2005 η εταιρεία ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ ΑΕ που κατασκεύαζε τον Βιολογικό Καθαρισμό Πρέβεζας βρήκε τη βόμβα και επιτελείο Πυροτεχνουργών αφαίρεσε τον πυροκροτητή και αποφάσισε να την “τσιμεντώσει” επί τόπου καθόσον έκρινε επικίνδυνη τη μεταφορά της. Μετά από έγγραφες διαμαρτυρίες κυρίας που διαμένει δίπλα αποφασίστηκε η οριστική αφαίρεση η οποία και έγινε σήμερα επιτυχώς”.

ΦΩΤΟ: Harry Gouvas

ΑΠΟ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...