ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πώς εκδίδεται η βεβαίωση μη οφειλής


 

Μόνο λίγες ημέρες απομένουν για να αναρτηθούν στην ΑΑΔΕ τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022. Τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να κοινοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες

-πιθανώς μέσα στο διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης, 15ης και 16ης Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο μόνος νόμιμος και με μηδενικό κόστος τρόπος προκειμένου να μην πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας είναι να θέσει το όχημά του σε ψηφιακή ακινησία, μέσω της ειδικής πλατφόρμας myCAR.

Η Βεβαίωση περί μη οφειλής

Παρά ταύτα, η ΑΑΔΕ έχει μια ακόμη εφαρμογή μέσω της οποίας εκδίδεται βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Η συγκεκριμένη εφαρμογή για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυστηρά για τις εξής τρεις περιπτώσεις:

1) Μεταβίβαση οχήματος

2) Εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό

3) Επαναταξινόμηση οχήματος

Πώς εκδίδεται η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η βεβαίωση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της και εκδίδεται για αποκλειστική χρήση από τον αιτούντα για την έκδοσή της.

Η εφαρμογή για τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο και απαιτούνται κωδικοί Taxisnet για τη σύνδεση.

Μόλις ο χρήστης συνδεθεί θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1) Επιλέγω από τη λίστα ή πληκτρολογώ τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

2) Επιλέγω τον λόγο για τον οποίο χρειάζομαι την βεβαίωση από το σχετικό πεδίο

3) Εκτυπώνω τη βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι η εν λόγω ηλεκτρονική βεβαίωση για τα τέλη κυκλοφορίας δεν χορηγείται:

α) σε περίπτωση απαλλαγής από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας στον κάτοχο (πχ. αναπηρικά, απορριμματοφόρα που ανήκουν σε ΟΤΑ, ασθενοφόρα που ανήκουν σε νοσοκομεία κ.λ.π.). Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. προκειμένου να λάβουν την βεβαίωση.

β) σε περίπτωση οφειλής τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που είστε ιδιοκτήτης του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ προκειμένου να εξοφλήσετε την οφειλή.

γ) σε περίπτωση που είστε σήμερα ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο είχατε παλαιότερα μεταβιβάσει, είτε κατά ποσοστό, είτε εξ’ ολοκλήρου.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: