ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Χωρίς φόρο η απόκτηση αυτοκινήτου για τους νέους!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Αφορολόγητες από 1/10 οι γονικές παροχές και δωρεές ακίνητης και κινητής περιουσίας για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ.

Χωρίς την καταβολή φόρου αλλά και την κάλυψη του Πόθεν Έσχες μπορούν να αποκτήσουν από την 1η Οκτωβρίου χιλιάδες νέοι το δικό τους αυτοκίνητο.

Ειδικότερα από την 1η Οκτωβρίου ισχύει ο μηδενικός φόρος γονικών παροχών με αποτέλεσμα όταν οι γονείς δίνουν χρήματα στα παιδιά τους (γονική παροχή), δεν θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού που παρέχεται, είτε αυτό προορίζεται για την αγορά ενός αυτοκινήτου είτε για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου είτε για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα την κάλυψη τεκμηρίων.

Βασική προϋπόθεση, να μπορεί να δικαιολογήσει ο γονιός βάσει των δικών του εισοδημάτων την προέλευση των χρημάτων (τεκμήριο απόκτησης) που παρέχει στο παιδί του.

Η αρχή της πλήρους κατάργησης έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν με διάταξη νόμου καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10% στην περίπτωση γονικής παροχής σε χρήμα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά, αλλά όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου ή διάθεση χρημάτων στα παιδιά. Πλέον, με τη διεύρυνση των απαλλαγών στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση, ο φόρος αυτός ουσιαστικά καταργείται για κάθε περίπτωση.

Για παράδειγμα, έστω πατέρας δίνει στο γιο του που δεν έχει κανένα εισόδημα το ποσό των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον παλαιό νόμο, η φορολογία της εν λόγω παροχής θα ήταν 10.000 x 10% = 1.000 ευρώ και μάλιστα θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία του πατέρα με υπόχρεο καταβολής του φόρου τον γιο για το ποσό των 1.000 ευρώ.

Πλέον ο φόρος είναι μηδενικός και με αυτό τον τρόπο μπορούν χιλιάδες νέοι να αποκτήσουν το δικό τους αυτοκίνητο νόμιμα και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι το φθινόπωρο χιλιάδες νέοι φοιτητές αναμένουν με αγωνία το καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που τους κάνουν συνήθως δώρο οι γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες ως επιβράβευση για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πλέον η απόκτηση κάποιου αυτοκινήτου δεν αποτελεί φορολογικό πρόβλημα για τους νέους αλλά ούτε για τους συγγενείς πρώτου βαθμού που θέλουν να τους κάνουν ένα τέτοιο δώρο…

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τη ρύθμιση δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021 και θα είναι αφορολόγητες έως και 800.000 ευρώ, αφορούν τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

Σύζυγο του κληρονομούμενου.

-Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.

-Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).

-Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).

-Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

ΑΠΟ https://www.newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.